Prøv avisen

Naturvidenskab sælger billetter som de store rockstjerner

Ligesom i København er oplevelsen i Aarhus, at det er eksklusive rammer og dygtige formidlere, der tiltrækker publikum, men meget tyder på, at der i det hele taget er en øget interesse for naturvidenskabelige emner som solsystemet, big data, hjerneforskning og ”hvordan is og vand formede Danmark”. Modelfoto.

På Københavns Universitet blev 1700 billetter til 10 foredrag revet væk på få timer, og i Aarhus livestreames tilsvarende foredrag nu til lokale kulturcentre. Naturvidenskab er blevet et hit

Torsdag den 9. december åbnede billetsalget i København, og fire en halv time senere var samtlige 1700 billetter revet væk. Og da et omtrent tilsvarende billetsalg åbnede i Aarhus i efteråret, blev de 5000 bedste pladser solgt på fire timer.

Det lyder, som når teenageidoler som Justin Bieber og One Direction eller rockveteraner som Bruce Springsteen og Bob Dylan giver koncert i Danmark, men i dette tilfælde var det naturvidenskabelige foredrag om emner som mikrobiomer, dinosaurer og stjernestøv, der var til salg.

”Det er 13. sæson, vi arrangerer foredragsrækken 'Vin og videnskab', og i adskillige år har vi haft gode foredragsholdere og stor interesse. Men det har overrasket os, at hvor vi sidste efterår udsolgte alle foredragene på en måned eller to, tog det denne gang kun få timer,” siger Mogens Trolle, formidlingsmedarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.

”Vin og videnskab” består af i alt 10 foredrag, som foregår i eksklusive rammer på Geologisk Museum, hvor den røde løber bliver rullet ud, og der skabes en stemning som til en teaterpremiere. Som titlen antyder, indgår et glas vin i prisen.

De i alt 35 foredragsholdere formidler ny viden inden for deres felt, men forsøger også at inddrage deres egen person i formidlingen for at gøre den mere levende. Alt i alt bliver der gjort meget for at komme væk fra billedet af naturvidenskabsformidling som en excentrisk professor i hvid kittel, der står i et koldt auditorium og i rasende tempo fylder otte tavler med uforståelige formler.

Blandt de tidligere ”stjerner” har været astronauten Andreas Mogensen samt lægerne Bente Klarlund Pedersen og Peter Lund Madsen. I 2016 er antropologen Rane Willerslev og arkæologen Jeanette Varberg blandt de mere kendte navne, men der satses mere på at have flere foredragsholdere pr. aften end at have berømtheder.

”Vi har foretaget en række særlige greb for at gøre stoffet mindre nørdet, som jeg tror, vi bliver belønnet for,” siger Mogens Trolle.

At der er tale om en generelt stigende interesse for naturvidenskab, er Jens Holbech derimod overbevist om. Han er chefkonsulent ved dekanatet på Aarhus Universitet og har blandt andet ansvaret for ”Offentlige foredrag i naturvidenskab”, som den omtrentlige aarhusianske pendant til ”Vin og videnskab” hedder.

”Vi har oplevet en jævnt stigende interesse, som førte til, at de 5000 bedste pladser blev solgt med det samme, da vi åbnede efterårets billetsalg. Derfor er vi nu også begyndt som noget nyt at holde foredragene i fem byer og livestreame dem til i alt 45 danske byer,” fortæller han.

Live-streamingen består i, at foredraget bliver filmet og vist - ligesom når de store rockkoncerter eller fodboldkampe kan ses på storskærm - rundt om i hele landet på biblioteker, i biografer, på gymnasier, i kulturhuse eller i Folkeuniversitetets lokaler. Foredragene er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Folkeuniversitetet.

Ligesom i København er oplevelsen, at det er eksklusive rammer og dygtige formidlere, der tiltrækker publikum, men meget tyder på, at der i det hele taget er en øget interesse for naturvidenskabelige emner som solsystemet, big data, hjerneforskning og ”hvordan is og vand formede Danmark”.

Dette lover ifølge Jens Holbech godt for fremtiden, hvor der vil være brug for, at flere unge vælger at dygtiggøre sig inden for naturvidenskab for at kunne opnå ansættelse hos en af de store danske medicinal-, biotek- eller teknologivirksomheder. Selvom flere unge har valgt naturvidenskabelige studier de seneste år, er det langtfra nok til at dække erhvervslivets efterspørgsel:

”Vi har alle aldre repræsenteret til vores foredrag. Vi ser flere og flere eksempler på, at hele gymnasieklasser bliver tilmeldt, og at elever, der har prøvet det, tilskynder deres lærere til at gentage succesen. For os er det en dejlig bieffekt af vores foredragsrække, hvis det kan skærpe unges interesse for naturvidenskab og teknologi.”