Neandertalere ikke beslægtet med mennesker

Ny forskning viser, at der aldrig har været slægtskab mellem mennesker og neandertaler

Grupper af antropologer har troet på, at der var en vis interaktion mellem neandertalerne og de forhistoriske mennesker, men den teori skulle nu være fejet af bordet. -
Grupper af antropologer har troet på, at der var en vis interaktion mellem neandertalerne og de forhistoriske mennesker, men den teori skulle nu være fejet af bordet. -.

Det videnskabelige magasin Cell bringer i denne måneds udgave en undersøgelse, der med tæt på 100 procents sikkerhed fastslår, at menneskets forfædre ikke var beslægtede med neandertalerne. Grupper af antropologer har troet på, at der var en vis interaktion mellem neandertalerne og de forhistoriske mennesker, forgængerne til homo sapiens, men den teori skulle nu være fejet af bordet.

Årsagen er ny forskning fra Max Plank Instituttet for Evolutionær Antropologi i Leipzig i Tyskland. Her har forskere analyseret dna på en ny og mere sikker måde. Genstanden for forskningen er en 38.000 år gammel lårbensknogle fra en neandertalermand, der boede i huler i det, der nu er Kroatien.

Beviset ligger ifølge forskerne i, at de har forsket i små partikler af dnaen kaldet mitokondrier. Mitokondrier har selvstændige arveanlæg, og derfor har forskerne med større præcision kunnet fastslå det manglende slægtskab mellem neandertalerne og fortidens mennesker.

Forskerne gentog prøverne af dnaen 35 gange for at sikre akkuratessen, hvorefter de sammenlignede med dna fra homo sapiens og chimpanser, som er vores nærmest nulevende beslægtede.

For første gang har vi konstrueret en sekvens af gammelt dna, der er fuldstændig uden fejl, sagde Richard Green, som førte an i undersøgelsen på Max Plank Instituttet. Hans kollega, forsker Adrian Briggs, tilføjer:

Vi har konstateret, at dnaen fra neandertalere og de tidligste mennesker er så forskellig, at det frembringer et stærkt bevis på, at der var meget lidt hvis overhovedet nogen kontakt mellem de to arter.

Neandertalerne dateres 300.000 år tilbage i Europa.

gehlert@kristeligt-dagblad.dk