Neandertalere uddøde på middagsbordet

Neandertalerne uddøde stort set samtidig med, at det moderne menneske kom til Europa fra Afrika. Ny forskning tyder på, at vi åd vores nære slægtninge

Ny forskning udfordrer de gængse teorier om, at neandertalerne enten døde på grund af klimaforandringer, eller fordi de ikke magtede at konkurrere med homo sapiens om mad og leveområder. -
Ny forskning udfordrer de gængse teorier om, at neandertalerne enten døde på grund af klimaforandringer, eller fordi de ikke magtede at konkurrere med homo sapiens om mad og leveområder. -. Foto: Leif Tuxen.

Mens det i dag betyder hygge og samvær, når man inviterer den nærmeste familie til middag, havde fortidens mennesker et langt mere bogstaveligt syn på familiemiddagen.

Ifølge franske forskere tyder meget nemlig på, at neandertalerne blev spist af deres nære slægtninge, det moderne menneske homo sapiens.

De fysisk stærke, men mindre intelligente neandertalere var gennem årtusinder den dominerende menneskeart i Europa, men forsvandt meget pludseligt for godt 30.000 år siden. Stort set samtidig vandrede det moderne menneske fra Afrika til Europa, og ifølge de franske forskere tyder nye fund på en tæt sammenhæng.

I Les Rois i det sydvestlige Frankrig har forskerne nu fundet en række knogler, hvoraf især en kæbeknogle fra en neandertaler giver næring til teorien om kannibalisme.

Ifølge forskeren Fernando Rozzi, som er ekspert i fossiler og tilknyttet Det Nationale Forskningscenter i Paris, er der på kæbeknoglen en række mærker, der minder om dem, man kender fra eksempelvis rådyrknogler, hvor kødet er skåret af med primitive redskaber. Derfor er der grund til at tro, at mødet mellem neandertalerne og homo sapiens var langt mere dramatisk og voldeligt, end man hidtil har troet, mener Fernando Rozzi.

- Neandertalerne mødte en voldelig udryddelse fra vores hænder, og i nogle tilfælde spiste vi dem. I årevis har folk forsøgt at ignorere beviserne på kannibalisme, men jeg tror, at vi skal acceptere, at det fandt sted, siger han ifølge den britiske avis The Guardian.

Den ny forskning, der netop er blevet offentliggjort i et videnskabeligt antropologisk tidsskrift, udfordrer derfor de gængse teorier om, at neandertalerne enten døde på grund af klimaforandringer, eller fordi de ikke magtede at konkurrere med homo sapiens om mad og leveområder. Ikke alle forskere er dog overbevist om kannibalisme-teorien.

- Et sæt skæremærker betyder ikke, at der er grundlag for generelt at tale om kannibalisme, siger Fransisco d'Errico fra Bordeaux's forhistoriske institut.

Professor Chris Stringer fra Naturhistorisk Museum i London er også forbeholden, men mener samtidig, at teorien kan være en del af forklaringen på neandertalernes udslettelse.

- Vi har brug for flere beviser, men dette kan antyde, at det moderne menneske og neandertalerne levede i det samme område i Europa på samme tid, at de havde kontakt med hinanden, og at en del af denne kontakt var fjendtlig. Det beviser ikke, at vi systematisk udryddede neandertalerne eller regelmæssigt spiste deres kød. Men det styrker opfattelsen af, at konkurrencen fra det moderne menneske formentlig bidrog til, at neandertalerne uddøde, siger Chris Stringer ifølge The Guardian.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk