Nedlukning fik danskerne til at købe brugt

Danskerne elsker genbrug og har især købt flere sofaborde og havemøbler i 2021, viser tal fra Den Blå Avis. Mange fik lyst til at forny hjemmet, hvor de pludselig opholdt sig mere

”Førhen var det nærmest pinligt at købe brugt. Nu er det noget, vi alle gør. Enten fordi man vil spare penge, fordi man er genbrugsorienteret, eller fordi man vil finde noget unikt, som ikke alle kan gå ned og finde nede hos isenkræmmeren."
”Førhen var det nærmest pinligt at købe brugt. Nu er det noget, vi alle gør. Enten fordi man vil spare penge, fordi man er genbrugsorienteret, eller fordi man vil finde noget unikt, som ikke alle kan gå ned og finde nede hos isenkræmmeren.". Foto: Robinson Greig/Unsplash.

Hvad skal man bruge sine opsparede penge på, når muligheden for at rejse på både vinter- og sommerferie er stærkt forringet? Noget tyder på, at mange i 2021 i stedet brugte deres ekstra kroner på at forny hjemmet. En ny opgørelse fra Den Blå Avis, der formidler salg af nyt og brugt mellem private, viser således, at de fem mest populære søgninger sidste år var 1) sofa, 2) spisebord, 3) iPhone, 4) sofabord og 5) skrivebord.

”Sofabord og havemøbler er de søgeord på Den Blå Avis’ top-20, som er rykket flest pladser tættere på toppen sammenlignet med 2020. Vi har kunnet se, at fok har brugt lockdown-perioderne under corona til at forny hjemmet, og det tror jeg kunne være årsagen,” siger Julie Schoen, talsperson fra Den Blå Avis.

Det er også nyt, at spisebordet ligger på en andenplads over populære søgninger. Det relaterer sig formentlig også til coronapandemien.

”At spisebordet pludselig er blevet så populært i 2021, kan skyldes, at vi blev tvunget til at spise hjemme frem for på restaurant i begyndelsen af året, hvor der var lockdown. Populariteten kan også skyldes, at folk arbejder hjemmefra fra spisebordet. Det sker i hvert fald i mange af de hjem, der ikke har mulighed for at afsætte et helt værelse til kontor, kunne jeg forestille mig,” siger Julie Schoen.

I alt har 67 procent af danskerne i en undersøgelse foretaget af Den Blå Avis oplyst, at de har købt en eller flere brugte varer i løbet af de seneste 12 måneder, mens 47 procent har angivet, at de i samme tidsperiode har solgt en eller flere brugte varer. Fremtidsforsker med en baggrund i statskundskab og psykologi Anne-Marie Dahl peger på, at der kan være flere årsager til, at det generelt er blevet populært at købe og sælge brugt.

”Førhen var det nærmest pinligt at købe brugt. Nu er det noget, vi alle gør. Enten fordi man vil spare penge, fordi man er genbrugsorienteret, eller fordi man vil finde noget unikt, som ikke alle kan gå ned og finde nede hos isenkræmmeren. Det kan selvfølgelig også skyldes, at man er glubsk og kan få mere for færre penge,” siger hun.

Når der ses en vækst i blandt andet antallet af søgninger på havemøbler og andre møbler i Den Blå Avis i 2021, knytter Anne-Marie Dahl det også sammen med pandemien.

”Der er rigtig mange, der det seneste halvandet år har købt kolonihave og sommerhus, og her vil man gerne indrette med brugt. Det opfatter man som hyggeligt og charmerende fremfor at fylde det hele med Ikea-inventar,” siger hun.

Fremtidsforskeren gætter på, at coronapandemien ligeledes vil spille ind på, hvilke genbrugsvarer der bliver sat til salg det kommende år.

”Jeg kunne godt forestille mig, at der bliver et boom inden for salg af it-isenkram, fordi vi har været så mange, der pludselig skulle have hjemmekontor under corona. Og nu vil den der mikrofon, der ellers så så smart ud, og som vi bare måtte eje, vise sig at være total overflødig. Så den og andre gadgets vil vi prøve at skille os af med,” siger Anne-Marie Dahl.

Bevæger vi os op i lidt større skala, forudser hun også, at der vil blive sat ting til salg, som ikke kan afhentes i familiestationcaren.

”Der vil formentlig også blive sat en del af det til salg, som man kan kalde praktiske unødvendigheder. Vildmarksbadet, tøndesaunaen, ja, måske ryger campingvognen, kolonihaven og sommerhuset også i salgsannoncerne. Vi har under corona haft et ekstraordinært fokus på hjemmet, men det vil blive mindre i takt med, at corona forhåbentlig kommer til at spille en mindre og mindre rolle, og vi igen begynder at orientere os udad,” siger Anne-Marie Dahl.