Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Nedslående tal: Mobning er svær at vriste sig fri fra

Af tallene fremgår det, at seks ud af ti børn, som bliver mobbet i år, også blev mobbet sidste år, skriver Berlingske. Arkivfoto. Foto: Tomas Bertelsen

Hvis et mønster i mobning først er blevet dannet i en skoleklasse, har det tendens til at bide sig fast.

Hvis et barn blev mobbet i skolen før sommerferien, er der stor risiko for, at barnet også bliver mobbet året efter.

Det er nemlig svært at slippe ud af mobning, viser nye tal fra folkeskolens trivselsmålinger ifølge Berlingske.

Af tallene fremgår det, at seks ud af ti børn, som bliver mobbet i år, også blev mobbet sidste år, skriver avisen.

I Børns Vilkår, hvor mobbede børn ringer til Børnetelefonen for at søge vejledning, genkender man billedet af, at det samme barn ofte bliver mobbet over længere tid.

"Det svarer til dét, de mobbede børn fortæller, og det svarer til det, mange af os har oplevet gennem livet. Vi ved jo godt, at det ofte er den samme, der bliver mobbet år efter år," siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, til Berlingske og fortsætter:

"Det understreger, at mobning ikke er noget, der går over af sig selv. Mobning sætter sig fast, og der skal en professionel indsats til fra de voksnes side for at få bugt med det."

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder tallene utilfredsstillende. Hun mener samtidig, at skolerne ikke er gode nok til at bekæmpe mobning.

"Tallene bekymrer mig, for de viser, at mobning i høj grad handler om gengangere," siger ministeren til avisen.

"Når knap seks ud af ti elever oplever, at mobning ikke bare er enkeltstående tilfælde, men er noget, der sker igen og igen, så sender det et signal til mig om, at skolerne ikke i tilstrækkelig grad overholder deres pligt til at gribe ind. Det er et udtryk for, at skolerne ikke er gode nok til at få taget hånd om mobning," siger hun videre.

Ellen Trane Nørby mener, at politisk handling er påkrævet for at sikre bedre trivsel for børnene.

Hun fremlægger derfor torsdag en fælles aktionsplan mod mobning i daginstitutioner, i skoler og på ungdomsuddannelser sammen med børneorganisationerne Red Barnet, Børnerådet og Børns Vilkår.

Venstre har tidligere foreslået, at der skal kunne gribes ind over for skoler og involverede, hvis de undlader at forhindre mobning.