Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Nedslidte ældre kan falde i et sort hul

Murere er sammen med med ufaglærte nogle af de grupper på arbejdsmarkedet, der risikerer førtidspension , fordi de er nedslidte, før de når en stadigt senere folkepensionsalder. Foto: Steffen Ortmann/Arkiv/Ritzau Scanpix

Eksperter advarer mod, at senere pensionsalder har skabt en gruppe, der er for slidt til at arbejde, for unge til pension og for raske til at få førtidspension.

Der er tale om et eksperiment i stor skala, når folkepensionsalderen gradvist hæves fra 65 til 67 år i perioden fra 2019 og fire år frem.

Det mener overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer, skriver Politiken tirsdag.

Han og andre eksperter stiller spørgsmålstegn ved, hvad der sker med gruppen, der risikerer at falde ned mellem stolene og ikke kan arbejde længe nok.

- Vi har aldrig tidligere over så kort en årrække sat pensionsalderen så meget op, siger han til avisen.

Michael Svarer peger på, at der er lavet seniorførtidspensions- og fleksjobordninger, som skal samle de grupper op, der ikke kan klare almindeligt arbejde, frem til de kan blive pensioneret.

- Men vi ved endnu ikke, om de ordninger i praksis kan samle de grupper op.

Det er Ellen Lykkegård, der er socialpolitisk ansvarlig i fagforeningen 3F, overbevist om, at ordningerne ikke kan.

- Vi repræsenterer blandt andet en meget stor gruppe ufaglærte, der ofte har haft et arbejdsliv med fysisk hårdt arbejde og derfor kommer i klemme. De er derfor overrepræsenteret i den gruppe, der falder ned mellem stolene, siger hun til Ritzau.

Hun peger på en tidligere undersøgelse, der viste, at hver fjerde medlem af 3F ikke var på arbejdsmarkedet længere, når de fyldte 60 år. De var døde, syge, på offentlige ydelser eller selvforsørgende.

- Man skal huske, at snakken om stigende levealder og flere friske ældre bygger på gennemsnitstal. Mange af vores medlemmer lever i en anden virkelighed, siger hun.

Lektor og forsker i aldring Mimi Yung Mehlsen fra Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet mener, at der er stor fare for, at der de næste 10 til 20 år skabes en gruppe ældre borgere, der ikke passer ind i systemet.

De kan være for slidte til at arbejde, for unge til at gå på pension og for raske til at få en førtidspension eller anden offentlig støtte.

- Nu har man vedtaget politisk, at fordi folk lever længere, kan vi også arbejde længere. Det ved vi ret beset ikke, om folk kan, siger hun til Politiken.

De økonomiske vismænd vurderede i deres efterårsrapport i 2017, at gruppen på langvarig offentlig forsørgelse er i omegnen af 400.000 danskere. Det svarer til hver syvende i den erhvervsaktive alder.

Der er tale om personer, der de seneste fire af fem år har været forsørget af det offentlige. De, der er over 60 år, udgør mere end 40 procent af gruppen.

Ellen Lykkegård fra 3F mener, at politikerne må tage konsekvensen af, at en gruppe ikke passer ind i billedet af, at danskerne med højere levealder også skal arbejde længere.

- Vi mener, at borgere med en arbejdsevne på under ti timer om ugen skal have ret til selv at vælge, om de vil i fleksjob eller prøve endnu et ressourceforløb, eller om de vil have en førtidspension, siger hun.

- Vi kan jo se, at Ankestyrelsen for nylig genbehandlede 45 afgjorte sager én gang til, og kun i tre tilfælde blev der lavet en ny afgørelse til gavn for borgeren. Der er intet, der tyder på, at de lapperier, man har lavet også på det seneste på tilbagetrækningsreformen, virker for vores medlemmer.

/ritzau/