Nej, mener Esma Birdi, integrationskonsulent

For tre måneder siden kom det frem, at en 14-årig muslimsk pige fra Odense var blevet viet til en mand i et uformelt dagligstueægteskab.  Esma Birdi mener, at de uformelle religiøse vielser er udtryk for noget positivt

Esma Birdi, integrationskonsulent og foredragsholder. -
Esma Birdi, integrationskonsulent og foredragsholder. -. Foto: Kristian Granquist.

Du deler ikke bekymringen for dagligestueægteskaber. Hvorfor ikke?

I tyrkiske familier, og efter hvad jeg ved fra andre muslimske kulturer i Danmark, foregår det typisk sådan, at man ved en lille ceremoni lader to unge mennesker sige ja til hinanden. En imam foretager den religiøse vielse ved at spørge de to, og det kan ske allerede fra, når kvinden er 14-15 år. Den religiøse vielse gør kæresteforholdet muligt over for forældrene, som ellers ville have forbudt det. For omgivelserne sætter et stort spørgsmålstegn ved kæresteforhold, hvis der ikke er en godkendelse fra en imam.

Er det ikke en meget tidlig alder at skulle vælge sit livs udkårne?

Det kan opfattes som et forstadie til et ægteskab, men der underskrives ingen papirer, og det er derfor ikke lovformeligt og bliver heller ikke opfattet som sådant. Den unge pige bliver ikke bedt om at flytte sammen med manden. På den måde er det langt mindre forpligtende end et rigtigt ægteskab, og det også først på den rigtige brudenat, at man må have sex med hinanden.

Men helt uforpligtende er det vel næppe, når man som 14-årig over for to familier og en imam skal love evigt troskab?

Det er korrekt, at det har negative konsekvenser for pigen, hvis de ikke bliver sammen. Sagt lidt firkantet, så falder hun i markedsværdi, når hun skal finde sin udkårne for anden gang. Der er noget, som man må tale med pigen om og gøre klart. For manden har det ikke nær så store omkostninger.

Alligevel er du overordnet positiv over for dagligestueægteskaber. Hvorfor?

Fordi mange unge gerne vil leve i et kæresteforhold, og jeg mener, at en religiøs vielse er en god sikkerhedsventil, når hormonerne koger. Hvis de går fra hinanden, så er det ikke en stor katastrofe. Det var det derimod, hvis man havde foretaget en rigtig vielse, og det havde været løsningen for mange. Forbud eller stramninger er ikke nødvendige, for kommunerne har allerede mulighed for at gribe ind, hvis der er mistanke om, at en ung kvinde lever i et ulovligt ægteskab.