Nem løsning kan give tysk mindretal lov til at hejse eget flag

Det tyske mindretal i Slesvig kunne godt tænke sig at få lov til at flage med det tyske flag ved særlige lejligheder, uden at skulle have tilladelse af politiet først. Ekspert peger på, at der inden for de nuværende regler findes en pragmatisk løsning på problemet

Formanden for det tyske mindretal i Sønderjylland Hinrich Jürgensen understreger, at han ikke mener, at der er behov for, at privatpersoner skal have lov til at flage med det tyske flag på dansk jord. Men han kunne godt tænke sig at få lempet reglerne for mindretallets andre institutioner, så de ikke skal udfylde en skriftlig ansøgning til politiet hver gang, de har behov for at markere en særlig dag, som for eksempel et jubilæum eller ved besøg af en højtstående tysk politiker.
Formanden for det tyske mindretal i Sønderjylland Hinrich Jürgensen understreger, at han ikke mener, at der er behov for, at privatpersoner skal have lov til at flage med det tyske flag på dansk jord. Men han kunne godt tænke sig at få lempet reglerne for mindretallets andre institutioner, så de ikke skal udfylde en skriftlig ansøgning til politiet hver gang, de har behov for at markere en særlig dag, som for eksempel et jubilæum eller ved besøg af en højtstående tysk politiker. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

Foran hoteller og konferencecentre vajer gerne det britiske, franske, italienske og tyske flag – behørigt dukket under Dannebrog, der er hejst i en højere flagstang. Det brokker ingen sig over. Men når det bliver foreslået, at det tyske mindretal skal have lov til at flage i Sønderjylland, splitter det lokalbefolkningen.

Meningsudvekslingerne er tydelige i kommentarsporet til Grænseforeningens link til en artikel fra magasinet Grænsen, hvor to medlemmer af Folketingets Sydslesvigudvalg er blevet spurgt, om de synes, at reglerne skal lempes, så det tyske mindretal ikke skal søge om politiets tilladelse til at flage med det tyske flag.

Christian Juhl fra Enhedslisten svarer ”Ja,” mens Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti svarer ”Nej”. I kommentarsporet til artiklen, som udkom før folketingsvalget, er de fleste positive over for forslaget om, at tyskerne skal have lov til at flage, men der er også skarpe kommentarer, hvor afsenderen tydeligt markerer, at kun Dannebrog bør hejses i Danmark – oftest med argumenter vedrørende Nazitysklands besættelse af Danmark 1940-1945.

Men debatten er stadig varm, især efter at Politiken i forgårs skrev, at det tyske mindretal vil have lov til at flage med det tyske flag i Sønderjylland.

Hinrich Jürgensen er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger, paraplyorganisationen for det tyske mindretals foreninger i Sønderjylland, og først og fremmest bryder han sig ikke om splittelsen, som sådan en sag om det tyske flag kan skabe.

”For mig er det vigtigt, at det står klart, at vi ikke stiller nogen krav. Jeg har ikke en interesse i en diskussion for eller imod mindretal. Jeg er ikke interesseret i at skabe splid. Vi respekterer fuldt ud den nuværende ordning i Danmark. Men hvis man spørger mig, så kunne jeg godt tænke mig en løsning, hvor vores institutioner får den såkaldte turisttilladelse, som flere hoteller har.”

Det tyske mindretals sekretariat i Aabenraa fik sådan en tilladelse for fem år siden.

Hinrich Jürgensen understreger, at han ikke mener, at der er behov for, at privatpersoner skal have lov til at flage med det tyske flag på dansk jord. Men han kunne godt tænke sig at få lempet reglerne for mindretallets andre institutioner, så de ikke skal udfylde en skriftlig ansøgning til politiet hver gang, de har behov for at markere en særlig dag, som for eksempel et jubilæum eller ved besøg af en højtstående tysk politiker.

”I gamle dage kunne man bare ringe til den lokale politistation og spørge, om vi måtte flage. Nu skal vi indsende en skriftlig ansøgning til politiet hver gang – en proces, der kan tage op til 14 dage.”

Formand for Nordisk Flagselskab, Anton Pihl, synes, at den såkaldte turisttilladelse er en fornuftig løsning.

”Det er en fin og mindelig løsning inden for det gældende regelsæt. Når hoteller og konferencecentre kan have en permanent godkendelse fra politiet, så bør den tyske hjemstavnsforening også kunne få sådan en tilladelse til deres vigtigste institutioner.