Nicklas var en af de dansende flødeboller i Pyrus-julekalender: Racismekritik er helt ved siden af

Nicklas Færch var en dansende flødebolle i den Pyrus-julekalender, som TV2 nu tager af programmet. TV2 gør det hele værre ved at droppe julekalender, siger han

Den i dag 33-årige Nicklas Færch var som barn en del af de dansende flødeboller i Pyrus-julekalenderen.
Den i dag 33-årige Nicklas Færch var som barn en del af de dansende flødeboller i Pyrus-julekalenderen. . Foto: Privatfoto.

I "Alletiders Julemand" fra 1997 danser nissen Pyrus sammen med tre børn, der er klædt ud som flødeboller og malet mørke i ansigtet. Det er maskeringen af de tre, der ses som et udtryk for såkaldt ”blackfacing” – en karikering, som udstiller personer fra andre folkeslag på en stereotyp måde. Og det var efter at have set julekalenderen med et “fornyet blik”, at ledelsen i TV2 forleden tog beslutningen om at droppe hele den sæson. Flere politikere fra blå blok har kritiseret beslutningen. Selv undrer den ene af flødebollerne fra dengang, den i dag 33-årige Nicklas Færch, sig over TV2: “Vi var altså bare flødeboller i en dans, der handlede om slik,” siger han. 

Nicklas Færch, hvad tænkte du, da du hørte, at TV2 dropper genudsendelsen af Pyrus-julekalenderens tredje sæson?

Jeg læste det en morgen i et opslag fra TV2 og tænkte, at hov, det var da mig, der var den ene flødebolle. Og så undrede jeg mig, for jeg har aldrig følt, det var krænkende, det gør jeg heller ikke nu. Vi var bare flødeboller! Men så eksploderer det hele, min telefon har været rødglødende, alle medier ringede, det gik helt amok.

Hvorfor tror du, den sag får så stor opmærksomhed?

Jeg tror, folk er chokerede over, at man lukker en fredelig julekalender ned. Det er den midterste sæson, der er sløjfet, og det er faktisk den bedste, fordi det handler om kulturen omkring hele julen. For mig virker det unødvendigt. Alle ved, at den julekalender er fra en anden tid, og at det ikke er meningen, at den skulle krænke nogen. 

Hvorfor tror du, TV2 har taget beslutningen?

Jeg tror, TV2 var bange for, at klippet med flødebollerne skulle eksplodere på twitter, og at de ville blive beskyldt for blackface og racisme, de har nok villet tage det i opløbet. Men hvad bliver så det næste? Jeg synes virkelig, det er uskyldigt med de flødeboller.

Ser man på billederne af jer børn, er I malet mørke i ansigterne og har meget store læber, det er trods alt en nedsættende stereotyp, som man brugte engang.

Jeg tror simpelthen ikke, at der var nogen, der skænkede det en tanke, da vi lavede den scene. Det var sådan, kostumet var. Nu var jeg kun otte år, men jeg husker intet om, at nogen mente noget krænkende med det. Det var en bare en slik-sang, der skulle danses til. Det var i øvrigt vildt sjovt at være med til som barn.

Hvad synes du om billederne, når du ser dem i dag?

Lad mig sige det på en anden måde: Jeg synes, man skulle sende hele den julekalender. Der er stadig mange børn, der ser den, og hvis de så undrer sig over noget, må forældrene forklare, hvordan det var dengang, og hvordan det er nu. TV2 kunne også gøre, som man har gjort med South Park (en bramfri amerikansk animeret tv-serie, red.), altså inden afsnittet skrive, at der kan være scener, som kan virke stødende. På den måde kan folk selv bestemme, om de vil se med, og voksne kan forklare børn, at tiderne har ændret sig. 

Kommer du til at savne at se afsnittene med dig selv som flødebolle?

Jeg har dem på dvd, hvis det er. Men jeg synes, TV2 har skudt sig selv i foden ved at trække dem tilbage. De har gjort det hele meget værre.

Nicklas Færch
Nicklas Færch Foto: Privatfoto