Mystisk stof kan være nøglen til et længere liv

Det er muligt at forlænge levetiden for simple organismer og små dyr ved hjælp af stoffet rapamycin

Det er allerede nu muligt at udskyde alderdommen ved at leve et sundt liv, men forskere mener, at man i fremtiden vil kunne opnå en lignende effekt ved hjælp af et skud livsforlængende medicin. Modelfoto.
Det er allerede nu muligt at udskyde alderdommen ved at leve et sundt liv, men forskere mener, at man i fremtiden vil kunne opnå en lignende effekt ved hjælp af et skud livsforlængende medicin. Modelfoto. Foto: Hunor Kristo

Alderdom er en uundgåelig tilstand, og til alderdom hører en naturlig degenerering af kroppen og en større risiko for bestemte sygdomme. Derfor vil de fleste helst udskyde alderdommen længst muligt.

Vi ved allerede, at det er muligt at udskyde den ved at leve et sundt liv, men tænk sig, hvis man kunne opnå en lignende effekt ved hjælp af et skud livsforlængende medicin?
 
Det spørgsmål har optaget forskere i de seneste år, og det ser ud til, at man har fundet et stof, som har den ønskede effekt. Rapamycin, som er produceret af bakterien ’streptomyces hygroscopius’, er i øjeblikket i centrum for forskning i livsforlængelse, og flere forsøg har vist, at det kan forlænge levetiden for eksempelvis mus og hvirvelløse dyr. Det skriver Videnskab.dk. 

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor ældes vi?


Vi kommer tilbage til, hvordan stoffet virker, men et af de første spørgsmål, der melder sig, er unægteligt, om det mon virker på mennesker.

Artiklen fortsætter under annoncen

"Man har ikke testet, om rapamycin har samme effekt på mennesker, men på baggrund af de forsøg, der er udført på dyr, kan vi have en formodning om, at det virker," siger Ole Vang, der er lektor i molekylærbiologi ved Roskilde Universitet og medforfatter til en oversigtsartikel om rapamycins virkning på hvirvelløse dyr, som netop er udgivet i tidsskriftet ’Mechanisms of Ageing and Development’.

Læs mere på videnskab.dkAlle dyr kan lære at aflæse mennesker

Der er dog lang vej endnu, før man overhovedet kan begynde at teste rapamycin på mennesker. Hidtil er der kun gennemført forsøg med dyr, som genetisk befinder sig langt fra mennesker.

"Vi skal først være helt sikre på, hvordan og under hvilke omstændigheder rapamycin har den livsforlængende effekt. Derefter kan vi kravle op ad stigen og til sidst ende med at gennemføre den samme manøvre i menneskelige celler," siger Ole Vang, der ikke vil spå om, hvornår forskningen når så langt.

"Vi ser på det igen om ti år," siger han.

Læs mere på Videnskab.dkBlodet afslører: Kaffe og fed fisk gør kroppen yngre

Rapamycin er ikke et ukendt stof i lægeverdenen. Faktisk bruger man det allerede på mennesker, men i en noget anden funktion end den livsforlængende. Det sker ved organtransplantationer, hvor store doser rapamycin bruges til at lukke ned for immunforsvaret for at sikre, at det ikke frastøder det fremmede organ.

Det kan virke paradoksalt, at et stof som kan stoppe immunforsvaret, samtidig kan virke livsforlængende, og det er først for nylig, at man har gjort den opdagelse.

Et af de første eksempler på rapamycins livsforlængende effekt kom i 2006, hvor forskere brugte stoffet på gær. Senere studier byggede videre på forsøgene, og i 2009 udkom et studie, som for første gang kunne påvise rapamycins livsforlængende effekter på mus.

Læs mere om, hvordan forsøg med vandlopper måske kan føre til forlænget levetid blandt mennesker, på Videnskab.dk.