Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Nordjyske kæmpemøller sat på pause efter markant borgermodstand

Det er den markante borgermodstand, der har gjort indtryk på Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Efter massiv lokal modstand ser plan om fire kæmpemøller nær Børglum Kloster i Vendsyssel ud til at falde

Flere års kamp mod fire kæmpemøller mellem Sdr. Rubjerg og Vejby i Vendsyssel ser ud til at være vundet for naboer og lokale modstandere, der har gjort indsigelser mod projektet. På et møde i går besluttede Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune nemlig at indstille til byrådet, at de planlagte møller på hver 125 meter ikke godkendes.

Det sker med den begrundelse, at der ikke foreligger tilstrækkelig lokal forankring i projektet, samt at ”indgrebet i lokalområdet set i forhold til effekten ikke er holdbar”, som der står i møde- referatet.

”Så vi indstiller til byrådet, at møllerne ikke skal op,” bekræfter Søren Smalbro (V), som er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Det er den markante borgermodstand, der har gjort indtryk på udvalget. Og Lars Sørensen, som er nabo til de møller, der nu næppe bliver skiftet ud med nogle, som er dobbelt så høje, er glad.

”Vi har kæmpet mod de møller i over fem år. Jeg må sige, det har slidt, men vi er meget glade, selvom jeg lige vil se, at de falder i byrådet også, før jeg tror 100 procent på det,” siger Lars Sørensen, der sammen med andre lokale har indsamlet flere end 640 underskrifter og indgivet i alt 130 siders indsigelser.

På Børglum Kloster, som siden 1836 har været i familien Rottbølls eje, blev nyheden modtaget med glæde.

Kloster, kirke og gods modtager hvert år 30.000 turister fra ind- og udland, og familien betragter stedet som en national kulturarv, de er sat til at passe på.

”Vi er helt vildt glade for, at det nytter noget at protestere,” siger Anne Rottbøll.

Også flere landspolitikere har talt for, at områdets unikke karakter blev sparet for vindmølleparker. I alt var der planlagt 12 kæmpemøller i nærheden af Børglum Kloster, og det er stadig uafklaret, om de otte syd for klosteret bliver til noget.

Her skal nabokommunen Brønderslev blandt andet først høres.

På billedet har Børglum Kloster lavet en visualisering, der viser, hvordan udsigten bliver, når otte eksisterende møller på 69 meter forhøjes til 150 meter. Fotos og visualisering: Børglum Kloster