Norsk nedtur for klassisk musik

Om godt et halvt år er det slut med klassisk musik i den bedste sendetid på FM-båndet i Danmark

Siden man i Norge den 1. juli 2009 besluttede at omlægge den klassiske radiokanal Alltid Klassisk fra FM til DAB, er lyttertallet faldet fra 25.000 daglige lyttere til 10.000.
Siden man i Norge den 1. juli 2009 besluttede at omlægge den klassiske radiokanal Alltid Klassisk fra FM til DAB, er lyttertallet faldet fra 25.000 daglige lyttere til 10.000. . Foto: Binbin.net.

I Kristeligt Dagblad gav DR's kulturdirektør Morten Hesseldahl i sidste uge udtryk for sin bekymring for, at det på den korte bane ville betyde færre lyttere til klassisk musik. Og går det herhjemme som i Norge, kan den frygt blive virkelighed.

LÆS OGSÅ:Hvad har vi dog gjort - alle vi, der holder af klassisk musik og Morgenandagten?

Siden man i Norge den 1. juli 2009 besluttede at omlægge den klassiske radiokanal Alltid Klassisk fra FM til DAB, er lyttertallet nemlig faldet fra 25.000 daglige lyttere til 10.000. Ifølge direktøren for de norske musikeres medlemsforening Gramo, Martin Grøndahl, er der fortsat meget klassisk musik på den norske radiokanal P2.

"Men det er klart, at hvis du vil høre klassisk musik hele dagen, så er det på Alltid Klassisk DAB. Og det er ikke alle, der har en DAB-radio. Så tilbuddet til det totale klassiske repertoire er blevet reduceret," siger Martin Grøndahl.

De norske politikere har desuden besluttet at lukke for al FM-radio i 2017. I Danmarks Radio ser man netop den beslutning som et udtryk for nordmændenes optimisme omkring DAB-projektet. Men kanalchef i DR Ole Mølgaard understreger, at radiolytning er et kanalfænomen, hvor lytterne vælger deres yndlingskanal.

"Derfor er det helt afgørende, at vi tilrettelægger hele kanaler, som er tro mod deres indhold og publikum hen over hele døgnet, og helt afgørende, at der findes en hel kanal i Danmark, hvor der er fokus på den klassiske musik. Det er der ikke mulighed for på FM, men på digital radio (DAB og net, red.) kan lytterne få både en hel P1-kanal og en hel P2-kanal, ganske som i dag," siger han.

holtze@k.dk

ohrstrom@k.dk