Nu åbner museerne igen: Her er 10 gode udstillinger at se

På onsdag må landets museer atter invitere gæster indenfor. Her giver Kristeligt Dagblads anmeldere 10 bud på gode udstillinger

Museum Jorn i Silkeborg er blandt anmeldernes favoritter.
Museum Jorn i Silkeborg er blandt anmeldernes favoritter. . Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Efter mere end et år, hvor adgangen til museer og kunst har været stærkt begrænset, kan det hurtigt blive en svær kunst at nå at se alt det, som de danske kunstmuseer nu byder på fra på onsdag, hvor meget atter åbner. Her har tre af Kristeligt Dagblads kunstanmeldere udvalgt 10 udstillinger, som de kan anbefale efter lang tids kulturel tørke:

1. ”FREMKALDELSER. Vilhelm Hammershøi, Valdemar Schønheyder Møller og fotografiet” på Den Hirschsprungske Samling i København frem til august.

Henrik Wivel: ”Det er en meget smuk æstetisk udstilling, der viser den nære og eksistentielle kobling mellem kunstnerne og fotografiet, som de begge betjener sig af. Det er helt forbløffende, når man ser de originale fotografier, hvor tæt der er mellem Hammershøi og fotografiet i den måde, han også malerisk mimer fotografiets udtryk. Og ved samme lejlighed kan man se museets utroligt smukke nyerhvervelse af Bertha Wegmanns portræt af den unge Marie Krøyer. Det er virkelig et indtagende og vidunderligt billede.”

2. ”Kirchner og Nolde til diskussion” på Statens Museum for Kunst i København frem til den 1. august.

Henrik Wivel: ”Det er en stor, interessant, tematisk udstilling. De to tyske ekspressionister Ernst Ludwig Kirchner og Emil Nolde var i perioden 1908-1918 begge inspireret af kunst fra Afrika og Oceanien, da Tyskland stadig var en kolonimagt. Udstillingen viser også etnografiske og kunstneriske genstande for at vise, hvilket blik kunstnerne havde på de oprindelige kulturer.”

3. ”Naturligvis. Landskabsmalerier af Allan Otte” på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland frem til den 6. juni.

Henrik Wivel: ”Allan Otte er en interessant kunstner. Han er en af de ekstremrealister, som er stærkt inspireret af L.A. Ring. Han maler realistiske, lidt skæve motiver af den moderne verden i landbruget og dets maskiner.”

4. ”THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED” kan ses på ARoS i Aarhus frem til 24. oktober.

Listbeth Bonde: ”Udstillingen er tematisk og gør op med den hvide mands forestilling om, hvad afrikansk kunst er. Den viser nogle helt andre værker end dem, man ofte associerer med Afrika, hvor man har en forventning om, at det skal være stammekunst eller såkaldt primitiv kunst.”

5. ”DE UØNSKEDE” og ”NO BORDERS” af henholdsvis Morten Modin og Steen Rasmussen. Udstillingerne kan ses på Kongegaarden i Korsør på Vestsjælland frem til den 9. maj.

Lisbeth Bonde: ”Begge udstillinger forholder sig til stedet Korsør og den nye kunsthal Kongegaarden, der har bolig i et palæ fra 1761, som både kong Christian VII og hans kone, dronning Caroline Mathilde, besøgte. Nogle år efter besøgte hun den også sammen med sin elsker, Struensee. Morten Modin har lavet portrætbuster i plastik af både Caroline Mathilde og Struensee med en 3D-printer.”

6. ”MOR!” kan ses på Louisiana i Humlebæk frem til den 29. august.

Lisbeth Bonde: ”Det er en fantastisk og vedkommende tematisk udstilling, som både viser moderskabet oplevet indefra af de kunstnere, som er født efter kvindefrigørelsen i 1960’erne og 1970’erne, og gennem russiske ikoner og italienske Madonna-fremstillinger, som traditionelt er skabt af mænd og er mere idealiserende fremstillinger af moderskabet. Udstillingen byder på et rigt udvalg af fremragende moderne kunstværker, der kaster lys på moder-barn-forholdet.”

7. ”TROELS WÖRSEL” på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk frem til den 4. juli.

Torben Weirup: ”Maleren Troels Wörsel, der døde i 2018, har sin egen position i dansk kunst. Han har blandt andet repræsenteret Danmark på Venedig-biennalen. Som en del af serien ’Louisiana on Paper’ vises nu en række efterladte arbejder på papir. Det er værd at se.”

8. ”MIRÓ & JORN” på Museum Jorn i Silkeborg frem til september.

Torben Weirup: ”Man kan kalde det en moderne, klassikerudstilling om den gensidige inspiration, der opstod, efter at Asger Jorn i 1936 rejste til Paris og traf den store spanske maler Joan Miró.”

9. ”THOMAS ØVLISEN: ANDEN STJERNE TIL HØJRE” i Nikolaj Kunsthal i København frem til den 9. maj.

Torben Weirup: ”Thomas Øvlisen har lavet en stor installation, som tematiserer sport som både konkurrence og dermed udskillelse, men også som fællesskab. Udstillingen handler samtidig om frihed og erindring. Og han har malet mange måger som et slags frihedssymbol på både malerier og basketmålplader af plexiglas.”

10. ”PETER BONDE: UNCLAIMED BAGGAGE WILL BE DESTROYED” på Sorø Kunstmuseum frem til den 8. august.

Torben Weirup: ”Jeg har ikke selv set udstillingen endnu, men jeg har store forventningerne til den. Peter Bonde har jeg skrevet en bog om, så jeg glæder mig meget til at se udstillingen.”