Nu har fædre øremærket barsel. Hvad kommer det til at betyde?

Øremærket barsel er et emne, der kan få bølgerne til at gå højt. Det er også emnet for ugens udgave af Kristeligt Dagblads Magasin

Nu har fædre øremærket barsel. Hvad kommer det til at betyde?

Dette er introteksten til Kristeligt Dagblads Magasin søndag den 7. august 2022. Klik her for at læse magasinet.

De børn, der er født efter tirsdag i denne uge, vil sandsynligvis se mere til deres far i løbet af deres første leveår, end de børn, der kom til verden i sidste uge. Efter flere års debat trådte nye barselsregler nemlig i kraft den 2. august, og nu er 11 af familiernes i alt 48 ugers barsel øremærket til faderen.

Indtil nu har fordelingen været skæv. Mens danske mødre i 2019 tog 89,1 procent af den samlede orlov, tog mænd 10,9 procent, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Den skævhed kommer de nye barselsregler til at ændre på.

Men øremærket barsel er et emne, der kan få bølgerne til at gå højt. Hvor venstrefløjen har villet øremærke dele af barslen for at opnå mere ligestilling i både familien og på arbejdsmarkedet, mener størstedelen af højrefløjen ikke, at staten skal blande sig i den enkelte families prioriteringer.

Hvad kommer de nye regler til at betyde for faderskabet? Hvilket aftryk vil de sætte på samfundet? Og hvordan har reglerne for barselsorlov udviklet sig gennem tiden?

Det søger denne uges udgave af Kristeligt Dagblads Magasin svar på. Magasinet samler hver søndag de bedste artikler fra net- og printavisen om tidens store samtaleemner. Alle artiklerne er læst op og kan høres i Kristeligt Dagblads app.

Tak, fordi du læser eller lytter med.