Nu kan gravide og ammende blive vaccineret imod corona. Men vil de det?

Efter gennemgang af data og erfaringer fra andre lande anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at gravide og ammende lader sig vaccinere imod covid-19. For vaccinerne er effektive og sikre. Men vil de gravide og mødrene have dem? Kristeligt Dagblad har spurgt to gravide

JA mener 38-årige fagforeningsleder Nina Bonde, der er gravid og har termin i begyndelsen af august

Nina Bonde bor i København med sin toårige søn. Snart skal hun føde sit andet barn med vaccinen imod covid-19 flydende i sine årer. Det er hun glad for, fordi hun vil føle sig beskyttet som gravid. – Privatfoto.
Nina Bonde bor i København med sin toårige søn. Snart skal hun føde sit andet barn med vaccinen imod covid-19 flydende i sine årer. Det er hun glad for, fordi hun vil føle sig beskyttet som gravid. – Privatfoto.


Jeg har nøje fulgt vaccinedebatten i Danmark og udlandet. Jeg har talt med gravide og ammende om muligheden for vaccination. Jeg kunne nemlig ikke se logikken i, at gravide og ammende ikke måtte blive vaccineret. Nogle af dem løj om deres graviditet for at få stikket, fordi deres ægtefælle er i risikogruppen eller bare for at være sikker ligesom alle andre. Jeg har allerede bestilt en vaccinetid, og det har jeg set frem til længe.

Hvorfor vil du så gerne vaccineres?

Det er ikke bare noget, jeg har grebet ud af den tomme luft. En lang række eksperter har kigget på de her data, der siger, at det er rigtig skidt at få coronavirus som gravid eller ammende. Til gengæld er der ikke nogen særlige risici ved at få vaccinen. De overvejelser, man har som kvinde, gravid og ammende, er også bare helt centrale. Det er vores krop og vores valg. Folk kan tage vitamintilskud, dyrke sport eller gøre, hvad de mener, at deres krop har godt af. Men jeg havde ikke valget om at blive vaccineret, selvom data fra resten af verden sagde, at det var en god idé. Det har været en uhensigtsmæssig situation, fordi de gravide har isoleret sig så meget på grund af det. Det er det sidste, man har brug for, når man er gravid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom Sundhedsstyrelsen nu anbefaler vaccinen, er du så ikke bange for de risici, vaccinen kan give?

Nej. Sundhedsstyrelsen siger, at der ikke er nogen særlige risici ved at få stikket. Jeg kan få en øm overarm eller lidt ubehag i kroppen – ligesom alle andre. Men de siger, at det derimod er farligt at få coronavirus som gravid. Jeg har glædet mig til at få stikket, så jeg kunne leve på lige vilkår med alle andre.

Kan du forstå de gravide og ammende kvinder, der ikke vil lade sig vaccinere?

Det her er et personligt valg. Jeg vil aldrig blande mig i, om man tager vitaminpiller, fiskeolie eller ryger. Jeg kan gøre mig tanker om det, men det er ikke mit valg. Det er vores egen krop og vores eget valg. Jeg har bare ikke haft valget om at få vaccinen, så det er forskellen. Når Sundhedsstyrelsen siger, at gravide har en øget risiko for at få et alvorligt forløb med corona, og sygdom under graviditeten kan øge risikoen for at føde for tidligt, vil jeg selvfølgelig gerne have vaccinen. Men jeg tvinger ikke andre til det.

Du er ikke nervøs for, at vaccinen vil påvirke dit kommende barn?

Tværtimod. Jeg overfører gode antistoffer til mit barn, så det er beskyttet. Jeg er glad for, at jeg nu kan beskytte mig selv og mit barn.


NEJ mener 26-årige social- og sundhedshjælper Josephine Brandenborg, der er gravid og har termin i slutningen af oktober

Josephine Brandenborg bor i Greve med sin højgravide mave. Hun siger nej tak til vaccinen mod COVID-19, da hun hverken vil tvinges til noget eller have noget ukendt sprøjtet ind i sin krop. - Privatfoto.
Josephine Brandenborg bor i Greve med sin højgravide mave. Hun siger nej tak til vaccinen mod COVID-19, da hun hverken vil tvinges til noget eller have noget ukendt sprøjtet ind i sin krop. - Privatfoto.


Jeg synes, det er fuldstændig latterligt, at Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide og ammende at blive vaccineret nu. Mig bekendt er der ikke nogen form for vaccine, der før er blevet anbefalet til gravide og ammende. Jeg synes, det er mærkeligt, at det er så vigtigt, at alle lige pludselig skal vaccineres med den her hastevaccine.

Hvorfor vil du ikke vaccineres imod en farlig virus?

Jeg vil hverken vaccineres nu, når jeg er gravid, eller når jeg har født. Jeg synes, det er mærkeligt med den her vaccine, som egentlig var beregnet til ældre, sårbare og syge. Nu skal børn ned til 12-årsalderen og gravide, som ikke anbefales vaccinen, vaccineres. Det vil jeg ikke være med til.

Sundhedsstyrelsen har indhentet erfaringer og data fra andre lande og eksperter, der anbefaler vaccinen. Kan du så ikke bare stole på det?

Jeg stoler ikke på det ud fra, hvad jeg selv har læst mig frem til. Aborttallet er steget, efter at gravide har fået vaccinen. Jeg synes, det hele er skræmmende og hastværk. Derfor vil jeg ikke have den. Man behøver ikke altid at lytte til eksperterne. Man skal lytte til sin egen mavefornemmelse. Alle andre vacciner, man får som barn, skal mine børn selvfølgelig have. Der er bare noget andet ved denne vaccine, der er for usikker og ukendt. Det er da lidt interessant, at man fraråder næsespray og ipren, men ikke en vaccine på forsøgsbasis.

Kan du forstå de gravide og ammende kvinder, der gerne vil have vaccinen?

Overhovedet ikke. Jeg kan ikke forstå, at de vil tage den chance. Jeg tænker både på mig selv og mit kommende barn, når jeg ikke vil have vaccinen. Jeg stoler på mit ­immunforsvar. Jeg har selv haft corona i december, og jeg vil hellere have det igen, end jeg vil sprøjte noget ind i min krop, som forbliver der for altid. Folk har hele tiden sagt, at denne vaccine er valgfri. Det føler jeg bare ikke, at den er.

Burde du lade dig vaccinere, så vi hurtigere opnår flokimmunitet?

Så længe de, som er sårbare og er påtænkt vaccinen, får den, så kan jeg ikke se, hvorfor alle andre sunde og raske mennesker skal have den. Derfor siger jeg pænt nej tak.