Prøv avisen

Nu lukker landets sidste missionshotel

Om en måned lukker missionshotellet Stella Maris for aktiviteter som her, da Gunde Marie Bentin (tv.), Bennie Ladekjær Christensen (i midten) og Bodil Poulsen for nylig deltog i stævnet ”Pigeferiefridage” på det historiske hotel. – Foto: Leif Tuxen.

Morgenandagt og alkoholforbud er ikke længere det, danskerne forbinder med en god ferie. Det lukker landets sidste missionshotel. Et kulturtab, mener institutleder

I 1967 var der 43. Nu er der ét, og efter den 1. december er der ingen rigtige missionshoteller tilbage i Danmark.

Med den snarlige lukning af Stella Maris i Svendborg forsvinder landets sidste missionshotel, hvor alkoholforbud og morgenandagt bliver holdt i hævd, og hvor forkyndelsen er omdrejningspunktet for aktiviteter og stævner.

ARTIKEL OG BILLEDSERIE: Nu slukkes havets stjerne

Et historisk tab, mener Johannes Nørregaard Frandsen, cand.phil. og leder af Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet:

Det er et stykke betydningsfuldt danmarkshistorie, der drejer nøglen, og det burde fremkalde reaktioner. Missionshotellerne har spillet en vigtig rolle i alle stationsbyer, der voksede frem i 1860erne. Og det er interessant i en tid, hvor vi diskuterer, om unge drikker for meget, at de sidste afholdshoteller nu forsvinder, og at den mission, som hotellerne har stået for, afgår ved døden.

Generalsekretær i Indre Mission Thomas Bjerg Mikkelsen har sammen med hovedbestyrelsen besluttet at lukke hotellet, fordi de ikke tror på et driftsoverskud:

Stella Maris har i mange år udført et vigtigt missionsarbejde, der betyder noget for især ældre mennesker, men i dag er også ældre mennesker i langt højere grad end tidligere begyndt at rejse længere væk på ferie. Vi må erkende, at de ting, der har virket i mange år, ikke længere er brugbare.

Kirkehistoriker ved Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen er enig i, at det er en æra, der slutter.

Men ellers ser jeg ikke de store perspektiver i det. Der er masser af hoteller med fred og ro, og hvor man kan nyde et glas vin eller lade være uden at det kan genere andre. Ganske vist er der stadigt alt for store alkoholproblemer i landet, men det er ikke et problem, hotelbranchen kan hjælpe med til at løse.

Direktørparret på Stella Maris begræder tabet:

Hvis Indre Missions hovedbestyrelse havde gået her i haven og mærket stilheden, havde de ikke nænnet at sælge, siger Vibeke Hvidberg.