Efter dialogkaffe i Grimhøjmoskéen: Nu skal vi fortsætte samtalen

Özlem Cekic og Bent Melchior inviterede sig selv på dialogkaffe i Grimhøjmoskéen i Aarhus

Tidligere overrabbiner Bent Melchior havde sammen med debattør og tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic inviteret sig selv på dialogkaffe i den omdiskuterede Grimhøjmoskéen i den vestlige del af Aarhus. Her tog blandt andre moskéens formand, Oussama El-Saadi, imod, og efter mødet var alle parter enige om, at dialogkaffen var en succes, der skal gentages.
Tidligere overrabbiner Bent Melchior havde sammen med debattør og tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic inviteret sig selv på dialogkaffe i den omdiskuterede Grimhøjmoskéen i den vestlige del af Aarhus. Her tog blandt andre moskéens formand, Oussama El-Saadi, imod, og efter mødet var alle parter enige om, at dialogkaffen var en succes, der skal gentages. . Foto: Tobias Nicolai/Polfoto.

Grimhøjmoskéen i den vestlige del af Aarhus er kendt i offentligheden som en af de mest udskældte moskéer i Danmark. Og efter TV 2-dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret” blev sendt i foråret, nåede debatten om netop Grimhøjmoskéen nye højder og fik blandt andet flere politikere til at kræve moskéen lukket. En af dem var Özlem Cekic, debattør og tidligere folketingsmedlem for SF.

Men i går havde hun inviteret sig selv og tidligere overrabbiner Bent Melchior på såkaldt ”dialogkaffe” i den aarhusianske moské. For som hun skrev på de sociale medier inden mødet: ”Jeg har kritiseret Grimhøj mange gange i pressen, men jeg har aldrig haft den direkte samtale med dem. Da styrken i vores demokrati er samtale, også med dem, man er uenig med, har vi valgt at besøge dem, da jeg tror på, at holdninger kan ændres med dialog og kritisk debat.”

Grimhøjmoskéen takkede ja til at være værter. Og efter en god times diskussion over friskbrygget kaffe og masser af frugt, var formand og talsmand for Grimhøjmoskéen Oussama El-Saadi, Özlem Cekic og Bent Melchior klar til at møde pressen og fortælle om deres første dialogmøde, som ifølge alle parter havde været meget indholdsrigt – og indledningen på en række af fortsatte samtaler.

”Personligt var jeg overrasket over, hvor meget vi egentlig er enige om i forhold til det at leve i et demokrati og i det danske samfund. For der har jo været mange ting fremme i medierne, som nærmest har skabt en angst i befolkningen om, hvad det er, der foregår her i moskéen. Men faktisk er sandheden, at Grimhøjmoskéen samarbejder rigtig godt med myndighederne, og vi talte blandt andet om, hvordan de selv har en opgave og et ansvar for at være bedre til at præsentere de ting, så offentligheden får en større og mere nuanceret viden,” sagde Bent Melchior efter mødet, som han også havde brugt til at dele ud af sine egne erfaringer om at tilhøre et religiøst mindretal, og hvad det betyder i forhold til integration.

”Når du har en anden religion end samfundets majoritet, så skiller du dig jo ud. Og man må som mindretal acceptere, at samfundet ikke indretter sig efter lige netop dine skikke og normer. Minoriteten skal altid huske, at den er en minoritet, og det er nogle af de erfaringer, jeg kan være med til at bringe ind i vores dialog.”

Også formanden for Grimhøjmoskéen Oussama El-Saadi gav efter mødet udtryk for, at samtalen med de to gæster var af stor betydning.

”Det betyder, at vi får en chance for, at folk kommer og taler med os – i stedet for kun at tale om os. Og vi glæder os til at fortsætte dialogen,” sagde han.

For Özlem Cekic var der på mødet også mulighed for at lufte noget af den kritik, som i foråret fik hende til at ønske moskéen lukket.

”Vi talte ikke kun om de lette ting, men også om synet på blandt andet kvinders ligestilling og homoseksualitet. Vi er selvfølgelig ikke enige om alt, men det positive er, at vi nu er i dialog. Og min udmelding i foråret skal jo ses som et udtryk for frustration over det, jeg havde set i tv. Nu mener jeg ikke længere, at Grimhøjmoskéen skal lukkes, for med samtalen kan vi i stedet være med til at bygge bro og sammen tage fat på de svære emner i forhold til integration,” sagde Ôzlem Cekic.