Mobilt sygehuslaboratorium sparer ældre for unødvendige indlæggelser

Et mobilt sygehuslaboratorium har i det seneste år sparet ældre borgere i Køge Kommune for unødvendige og ofte skadelige sygehusindlæggelser. Resten af landet overvejer at adoptere idéen

Hensynet til borgerne motiverede Pierre Bouchelouche, ledende overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, da han i 2010 undrede sig over mængden af svingdørspatienter på sygehuset. Arkivfoto.
Hensynet til borgerne motiverede Pierre Bouchelouche, ledende overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, da han i 2010 undrede sig over mængden af svingdørspatienter på sygehuset. Arkivfoto. . Foto: Torben Åndahl.

I foråret stod sygeplejerske Trine Rubæk med en borger på Ølby Ældrecenter ved Køge, der virkede konfus. Hun frygtede, at tilstanden hang sammen med en infektion og kontaktede derfor den praktiserende læge. Kort efter ankom en bioanalytiker og en sygeplejerske til ældrecentret i en specialbygget bil.

Fra Det Mobile Sygehuslaboratorium, som bilen kaldes, indsamlede bioanalytikeren en blodprøve, der fastslog, at borgerens konfuse tilstand ikke skyldtes en infektion, men derimod væskemangel. Den blev afhjulpet med et drop i borgerens bolig på ældrecentret.

Før projektet startede i september sidste år, endte det ofte med, at borgerne blev indlagt på sygehuset for at blive udskrevet hurtigt igen, husker Trine Rubæk. Hun fortæller også, at centrets beboere er enormt glade for den nye løsning, da indlæggelser kan være ubehagelige:

”Mange af dem har virkelig ikke lyst til at blive indlagt på sygehuset, hvis de kan undgå det, og særligt for de demente kan det føles som et overgreb, hvis de pludselig skal skifte omgivelser,” siger sygeplejersken.

Hensynet til borgerne motiverede også Pierre Bouchelouche, ledende overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, da han i 2010 undrede sig over mængden af svingdørspatienter på sygehuset:

”Jeg satte mig og studerede statistikken fra en medicinsk afdeling og kunne se, at 3500 patienter var blevet indlagt på under et døgn.”

Da han kiggede nærmere på, hvad der var sket med patienterne under deres indlæggelse, så han en tendens til, at opholdet ikke altid var synderlig gavnligt. En del af de ældre mennesker blev konfuse, mens andre fangede nye infektioner under deres ophold.

”Jeg tænkte, at det her må man kunne gøre bedre. De her mennesker skal ikke på sygehuset, de skal behandles ambulant.”

Derfra begyndte idéen om et mobilt sygehuslaboratorium at spire hos Pierre Bouchelouche, og efter det første år har laboratoriet besøgt og diagnosticeret mere end 400 borgere i deres hjem, hvoraf 64 procent er blevet behandlet uden indlæggelse.

Hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, har professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg til opgave at evaluere laboratoriet ved udgangen af den toårige prøveperiode, og selvom projektet kun er halvvejs, deler han overlægens syn på laboratoriets potentiale for de svagere borgere:

”Løsningen kan hjælpe sundhedsvæsenet med at tage bedre hensyn til en række af de mennesker, for hvem det kan være en stor psykisk belastning at komme på sygehuset som psykisk syge eller demente. De har det ikke altid godt med at skifte miljø så pludseligt, så der er flere fordele ved at undgå unødvendige indlæggelser hos de borgere,” siger han.

Men selvom borgernære sundhedstilbud har været på den politiske dagsorden i flere år, har Jakob Kjellberg ikke set lignende tiltag inden for sundhedsvæsenet før.

Professoren er dog sikker på, at det er et eksempel til efterlevelse:

”Jeg har aldrig før set idéen med at gøre et helt laboratorium mobilt til så bred en patientkreds. Det er spændende, fordi det tegner et billede af, hvordan sektoren kan arbejde anderledes fremover.”

I Køge har Pierre Bouchelouche fået henvendelser fra samtlige danske regioner, der overvejer at adoptere idéen, ligesom fagfolk i Tyskland, Frankrig og Japan også har kontaktet overlægen.