Ny børnebog skal gøre det lettere at tale med børn om begravelser

Mange forældre har svært ved at tale om dødsfald i familien med deres børn, blandt andet fordi det ofte vil betyde, at forældrene konfronteres med deres egen dødelighed. Men mangel på samtale kan betyde, at børnene udvikler en sorglidelse, som kan føre til isolation og forvrængede dødsforestillinger, mener direktør i Det Nationale Sorgcenter

Hvis forældrene ikke åbner for deres egne følelser i forbindelse med et dødsfald eller giver børnene mulighed for at tale om deres, risikerer børnene at opfinde ubehagelige fantasier, som de så må gå alene med. Nu er der en bog på markedet, der netop kan hjælpe med det.
Hvis forældrene ikke åbner for deres egne følelser i forbindelse med et dødsfald eller giver børnene mulighed for at tale om deres, risikerer børnene at opfinde ubehagelige fantasier, som de så må gå alene med. Nu er der en bog på markedet, der netop kan hjælpe med det. . Foto: Mads Jensen/ scanpix.

Bedstemor er død, og det efterlader børnene Lily og Frej med en strøm af spørgsmål. Kommer hun stadig til Lilys fødselsdag? Kan Frej bruge en flyvemaskine til at besøge hende i himlen? Er far den næste, der skal dø? De to børn er hovedpersonerne i en ny børnebog, som bedemandskæden Begravelse Danmark fra i dag vil uddele til de pårørende, der har børn i familien.

Bogen skal hjælpe til at sætte ord på døden og gøre det lettere for danske forældre at tale med deres børn om begravelser.

Ifølge Mogens Balling, administrerende direktør i Begravelse Danmark, oplever mange af bedemændene nemlig ofte, at forældrene har svært ved at vurdere, hvor meget børnene skal inddrages ved et dødsfald, og hvad de bør tale med dem om i den forbindelse.

”Børnene har ofte mange ubesvarede spørgsmål om døden, og de går lige til stålet. Så kan forældrene stå helt lamslåede, fordi det er andre tanker og spørgsmål, end dem de selv går rundt med. Bogen kan derfor være med til at lave et fælles sprog om døden og minde om afdøde, som familien kan tale ud fra, når et familiemedlem skal begraves eller bisættes,” siger Mogens Balling og fortsætter:

”Da 84 procent af danskerne bliver brændt, kommer bogen også ind på, hvad en kremering og en urne er for noget. For det kan vi som voksne lige så godt være åbne omkring.”

Og selvom nogle børn kan blive lidt forskrækkede over at høre, at bedstemor, far eller søster skal brændes, er det faktisk slet ikke nogen dårlig idé at fortælle, hvordan og hvorfor et familiemedlem i mange tilfælde ender i en urne, lyder det fra Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter Børn, Unge og Sorg, hvis forskningsenhed blandt andet undersøger børns behov for at tale om døden.

”Det kan være en god hjælp at tale med børnene om at skelne mellem kroppen og sjælen. Forælderen kan for eksempel fortælle, at kroppen er en skræl, man kan tage af, ligesom på en banan, og at sjælen indeni lever videre i himlen eller i vores minder. Men hvert forældrepar må jo finde en forklaring, som de selv kan gå ind for,” siger han og fortsætter:

”Og så længe man samtidig sørger for at understrege, at de døde ikke kan mærke noget, er det faktisk ikke for makabert at tale hele processen om kremering igennem med sine børn. Tværtimod er det godt, at børnene bliver inddraget, så de ikke ender med at gå rundt med ubesvarede spørgsmål i hovedet, som de ikke føler, at de kan sige højt,” siger Preben Engelbrekt, der selv er uddannet psykoterapeut.

Ofte har børnene ifølge Preben Engelbrekt svært ved at få talt om deres tanker og følelser, hvis forældrene ikke selv naturligt bringer emnet på banen. Det skyldes, at voksne i stadig mindre grad opfatter døden som en del af livet, i takt med at levealderen stiger.

Men i en samtale om døden vil forældrene netop blive konfronteret med deres egen dødelighed. I den nye børnebog spørger de to børn for eksempel deres forældre, om de også selv skal dø en dag.

”Her får mange forældre lyst til at svare, at ’nej, mor bliver da meget gammel’ eller ’nej, det sker i hvert fald ikke lige nu’. Men børn har netop mange konkrete spørgsmål, som de har behov for at få besvaret. Hvor kommer den døde hen? Hvad vil det sige at blive bisat? Der kan det være nødvendigt at tage konkrete redskaber – som en børnebog – i brug,” siger han.

Hvis forældrene ikke åbner for deres egne følelser i forbindelse med et dødsfald eller giver børnene mulighed for at tale om deres, risikerer børnene at opfinde ubehagelige fantasier, som de så må gå alene med.

”Man er ikke gammel nok til at håndtere så svære følelser selv. Hvis tankerne bliver ved med at rumstere, kan det i værste fald have den konsekvens, at børnene udvikler en vedvarende sorglidelse. De isolerer sig fra deres kammerater, stopper med at lege, bliver voksne alt for tidligt og viderefører den forvrængede forestilling om døden til kommende generationer,” siger Preben Engelbrekt.