Bog afdækker nyt om danske soldaters deltagelse i D-dag

Historiker har gravet flere hidtil ufortalte beretninger frem om danskere, der deltog i invasionen af Normandiet under Anden Verdenskrig. Blandt andet deltog flere danske krigssejlere end hidtil antaget i den skelsættende operation

John Andreasen (t.v.) var canadisk infanterist på D-dag. I 1994 rejste han tilbage til Normandiet. Den danske statsborger Niels Christensen (t.h.) var emigreret til USA i 1937. Som del af det 506. faldskærmsregiment blev han kastet ud over Normandiet natten inden D-dag. For danskeren formede aktionen sig imidlertid ikke efter planen. Niels Christensen overlevede dog krigen og vendte tilbage til sit liv i Californien.
John Andreasen (t.v.) var canadisk infanterist på D-dag. I 1994 rejste han tilbage til Normandiet. Den danske statsborger Niels Christensen (t.h.) var emigreret til USA i 1937. Som del af det 506. faldskærmsregiment blev han kastet ud over Normandiet natten inden D-dag. For danskeren formede aktionen sig imidlertid ikke efter planen. Niels Christensen overlevede dog krigen og vendte tilbage til sit liv i Californien. Foto: Karl Ravn / Mary Christensen.

Natten til den 6. juni 1944 sidder den 22-årige vestjyde Niels Christensen i et transportfly på vej ind over det nazi-besatte nordlige Frankrig. Han er en del af de amerikanske faldskærmstropper i ”The 101st Airborne Division”. Sammen med 18 kammerater i flyet og 23.000 andre tropper skal han kastes ned bag fjendens linjer for at sikre veje og nedkæmpe tyskernes kanonstillinger, inden soldaterne fra de mange tusinde skibe kan komme i land, når dagen gryr. Men over land bliver de omkring 1000 fly mødt af en enorm byge af tysk luftværnsild. Niels Christensens fly bliver ramt, og sammen med tre kammerater springer danskeren ud af flyet, inden det styrter med resten af soldaterkammeraterne. I luften mister Niels Christensen alt sit udstyr og våben, og han daler ned langt fra sin oprindelige zone ved Utah Beach. Endnu værre er, at han nærmest lander direkte i en tysk patrulje. Fjenden tager ham til fange.

Historien om danskeren Niels Christensen, der kæmper for det amerikanske militær, er blot én af i alt fire helt nye historier om danske fodsoldater i kamp under invasionen af Normandiet i 1944, hvoraf to af dem deltog i selve D-dag. Vidnesbyrdene er gravet frem af historiker Jakob Kjærsgaard, der er forfatter til bogen ”Den røde brænding”, som er udkommet fra forlaget Turbine. Ifølge forfatteren har det hidtil kun været offentligt kendt, at én dansker deltog som fodsoldat under kamphandlingerne på selve D-dag. En Arthur Larsen havde til DR i 1960’erne fortalt om sin deltagelse i landgangen på Omaha Beach. Siden gik Arthur Larsen under jorden.

Ifølge historikeren Jakob Sørensen, der har skrevet bøger om D-dag og danskere i allieret tjeneste, har historikere med interesse i feltet godt været klar over, at der var danske statsborgere med i D-dag, men ingen har før gravet i præcis hvor mange og hvem.

”Der var omkring 1000 danske statsborgere i allieret tjeneste. Og næsten uanset, hvor du kigger hen i slagene fra Anden Verdenskrig, vil du finde en dansk statsborger. Men Jakob Kjærsgaards bog bringer ny viden i kraft af bogens selvstændige fokus, og den giver adgang til et bedre kildemateriale end nogensinde før.”

Allerede som studerende under et praktikophold på Utah Beach Museum i 2013, begyndte Jakob Kjærsgaard sin research efter hidtil ukendte danske skæbner i Operation Overlord, som er kodeordet for invasionen af Normandiet. Siden da har historikeren arbejdet på museet i højsæsonen, og det skal han igen i år, hvor 75-året for invasionen markeres med en stor ceremoni. Her vil også de danske bidrag til invasionen blive mindet.

Metoden til at finde danskerne har bestået i at skimme enormt mange regimentlister fra de allieredes styrker og lister over grave i Normandiet. Hvis et navn lød danskklingende, jagede historikeren personen i arkiverne og blandt efterkommere. Men der var også andre indgange. Jakob Kjærsgaard arbejdede eksempelvis tæt sammen med den nu afdøde formand for de danske krigssejlere Erik Kragelund, der selv havde været krigssejler. Krigssejlere var danske søfolk, der sejlede forsyninger for de allierede. Med Erik Kragelunds hjælp fandt historikeren frem til danskeren John Andreasen, der i canadisk tjeneste deltog i landgangen på Juno Beach. Det viste sig, at den danske soldat havde efterladt sig omkring 100 sider med erindringer fra krigen.

Jakob Kjærsgaard har også fået fat i dagbøger og genstande fra krigen fra danskeren Niels Wiesnick, der som infanterist for et canadisk regiment blev sejlet til Normandiet den 7. juni.

Blandt dødslisterne gravede historikeren sig også frem til danskeren Svend Moustgaard Jensen, infanterist i den canadiske hær. Han døde dog i hårde kampe nær den franske by Caen i Normandiet. Derudover beskriver bogen også flere andre danskeres indsats i operationen. Eksempelvis danske soldater i tjeneste blandt de forskellige allieredes luftvåben.

”Det er meget sandsynligt, at endnu flere danskere deltog i D-dag, men de kan have været svære at identificere, hvis de ikke havde danske navne,” siger Jakob Kjærsgaard. Ifølge historikeren bør antallet af danske krigssejlere, der satsede livet under operationen også opjusteres. Med hjælp af Erik Kragelunds 30 år lange research har historikeren fundet frem til omkring 100 danske krigssejlere, der hjalp til i Operation Overlord, men søfolkene figurerede ikke i de officielle lister.

Rasmus Kjærsgaard mener derfor, at de 800 krigssejlere, der bliver æret på mindesmærket ved Utah Beach i Normandiet, bør ændres til 900 krigssejlere.