Ny bog med Muhammed-tegninger

Vi skal ikke lade os skræmme af mordtrusler, lyder det fra forfatteren Kåre Bluitgen, der startede hele Muhammed-sagen. Om en måned udgiver han selv en ny, illustreret bog om den muslimske profet

Kåre Bluitgens bog om profeten Muhammed har svært ved at få adgang til landets skolebiblioteker. -
Kåre Bluitgens bog om profeten Muhammed har svært ved at få adgang til landets skolebiblioteker. -. Foto: Kristian Djurhuus .

Afsløringen af mordplanerne mod en af de 12 Muhammed-tegnere skræmmer ikke manden, der startede hele Muhammed-sagen.

Tværtimod er forfatteren Kåre Bluitgen netop nu på vej med en ny undervisningsbog om Muhammed, illustreret med tegninger af den muslimske profet.

Da Morgenavisen Jyllands-Posten i september 2005 bragte de 12 Muhammed-tegninger, var det med direkte henvisning til Kåre Bluitgen, som havde oplevet, at flere tegnere ikke ønskede at illustrere hans Muhammed-biografi af frygt for reaktionen fra yderligtgående muslimer. De 12 tegninger førte som bekendt til Danmarks største udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig, og i går kunne Politiets Efterretningstjeneste så meddele, at tre personer var anholdt, mistænkt for et planlagt mord mod tegneren Kurt Westergaard. Han var manden bag tegningen af Muhammed med en bombe i turbanen, den mest omdiskuterede af de 12 tegninger.

Gårsdagens anholdelser får dog ikke Kåre Bluitgen til at ændre på sine planer om at udgive endnu en Muhammed-bog. Denne gang er der tale om bogen Muhammed profeten fra ørkenen, en letlæselig udgave af den store Muhammed-biografi, rettet mod skolernes yngste klasser og endnu en gang rigt illustreret med billeder af Muhammed.

Det vil være en katastrofe, hvis vi giver efter. Vi skal i stedet blive ved med at bruge vores demokratiske rettigheder, indtil de står uantastet fast. Hvis vi først viser, at det nytter at true og slå ihjel, går det helt galt, lyder det fra Kåre Bluitgen.

Den nye Muhammed-bog udkommer den 14. marts og er illustreret af tegneren Flemming B. Jeppesen. Kåre Bluitgen understreger dog, at der ikke er tale om satiretegninger.

Som i min første bog er der tale om realistiske tegninger. Jeg vil gerne pointere, at jeg med min første Muhammed-bog har været ude på mange skoler med muslimske elever, som faktisk har været vældigt glade for bogen, siger Kåre Bluitgen, der også er på vej med en bog om Jesus.

Formanden for Danske Bladtegnere, Claus Seidel, ønsker ikke at kommentere den aktuelle sag. Men hos Dansk Pen, der er en del af en verdensomspændende organisation for skribenter, der kæmper for det frie ord, mener man ikke, at Bluitgens nye bog er et problem.

Det er et personligt valg, om han mener, at han kommer til at puste til ilden med sin udgivelse. Vores holdning er, at ingen religion eller ismer skal være beskyttet mere mod kritik end andre. Det er op til den enkelte forfatter at beslutte, hvor langt man vil gå med sine ytringer, så længe man holder sig inden for loven, siger den daglige leder for Dansk Pen, Mille Rode.

Professor og medieforsker på Københavns Universitet Stig Hjarvard ser heller ikke noget odiøst i, at der nu udkommer en ny bog med illustrationer af Muhammed.

Diskussionen omkring religion og hensyn til religiøse følelser stoppede ikke med Muhammed-krisen. Det ville være for naivt at tro. Man kan kun håbe, at alle parter har lært noget af krisen dengang, men det er jo en debat, som klart vil fortsætte, siger Stig Hjarvard.

ejlertsen@kristeligt-dagblad.dk og rasmussen@kristeligt-dagblad.dk