Prøv avisen

Ny forening vil bekæmpe støj

Portrait of disturbed young woman putting finger in her hears Foto: .

MED AFSTEMNING Foreningen "Vi elsker stilhed" vil udbrede viden om, at en stor del af befolkningen er støjsart. Ifølge WHO mister Vesteuropas befolkninger årligt en million raske leveår på grund af støj

 
 
4 ud af 10 danskere har problemer med støj på deres arbejdsplads, og op mod hver femte er plaget af støj i hverdagen. Og der er god grund til ikke bare at finde sig i det, for støj kan forårsage hjerteproblemer, stress, tinnitus og andre alvorlige lidelser.

På lørdag holder en ny dansk forening, Vi elsker stilhed, stiftende generalforsamling i Aarhus. Bag initiativet står psykoterapeut, teolog og tidligere præst Ilse Sand, der både personligt og fra sine klienter har erfaring med, at støj kan være voldsomt generende.

LÆS OGSÅ: Støjsarte lider i stilhed

De fleste kan godt abstrahere fra lyden, når de står ved en befærdet vej eller til en rockkoncert. Derfor begår de den fejl at tro, at det kan alle andre også bare gøre. Men mange er ikke i stand til at lukke støjen ude og bliver derfor virkelig generet og stresset, forklarer hun.

Ifølge seniorforsker Jesper Kristiansen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) er der ingen tvivl om, at støj kan påvirke helbreddet negativt, hvis for eksempel nattesøvnen bliver forstyrret.

Han henviser desuden til en netop offentliggjort undersøgelse fra NFA, som viser, at 40 procent af de adspurgte danskere føler sig generet af støj på arbejdspladsen, hvilket er markant flere end for fem år siden:

Men i arbejdet for bedre arbejdsmiljø er der mere fokus på andre faktorer. Man prioriterer typisk de problemer højest, som giver sygefravær nu og her, for eksempel fysiske belastninger og arbejdsulykker.

At såvel gener fra støj som opmærksomheden på at bekæmpe dem tager til, fremgår også af en omfattende rapport, som Verdenssundshedsorganisationen WHO udgav i april: Burden of Disease from Environmental Noise (Sygdomsbyrden fra støj i miljøet). Her har en lang række internationale forskere regnet sig frem til, at støj hvert år er med til at forværre sundhedstilstanden på jorden. Således anslår forskerne, at alene trafikstøj er årsag til, at en million leveår i de vesteuropæiske lande hvert år skifter fra raske år til sygdomsplagede år.

mikkelsen@k.dk