Ny forskning: Gener er en drivende faktor i overvægt

Svær overvægt er ikke bare selvforskyldt. Kimen til at blive tyk er i høj grad genetisk bestemt. ”Hvis vi kan kortlægge gener, der disponerer børn og voksne for svær overvægt, kan vi bedre hjælpe dem,” siger forsker

”Hvis vi for eksempel kan kortlægge de børn, som er prædisponeret for svær overvægt, fordi fedtholdig mad giver dem en fornemmelse af mental ro, så kunne man sikre sig, at disse børn fra en tidlig alder fik den omsorg, de fortjente," siger lektor
”Hvis vi for eksempel kan kortlægge de børn, som er prædisponeret for svær overvægt, fordi fedtholdig mad giver dem en fornemmelse af mental ro, så kunne man sikre sig, at disse børn fra en tidlig alder fik den omsorg, de fortjente," siger lektor. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus har de seneste 14 år behandlet flere end 4000 børn og unge for svær overvægt. Børnene er helt ned til to år, og forældrene er ofte desperate, fordi børnenes vægt resulterer i mobning og en holdning om, at barnet selv er skyld i sin vægt.

”Vi oplever, at overvægtige børn og deres familier ydmyges og stigmatiseres, selvom vi efterhånden ved, at overvægt i høj grad er genetisk betinget,” lyder det fra Jens-Christian Holm.

Hvert 10. barn og hver anden voksen i Danmark er moderat eller svært overvægtig. Efter at forskningen de seneste 20 år er blevet i stand til at kortlægge vores arvemasse, viser flere undersøgelser, at genetisk disposition, der styrer særlige processer i hjernen, er en af de drivende kræfter i udviklingen af svær overvægt.

Der forklarer lektor Tune H. Pers fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet. Han har blandt andet medvirket til en undersøgelse, hvor gener fra flere hundredtusinder af mennesker er blevet kortlagt for at finde genetisk disposition for svær overvægt.

”Forskning over hele verden satser i disse år på at udforske sammenhængen mellem gener og overvægt. Der er en genetisk disposition, som gør nogle personer mere modtagelige for at blive svært overvægtige på grund af processer, der foregår i deres hjerne. I samspil med fedtcellerne og tarmen er det i sidste ende hjernen, der bestemmer, hvornår vi er sultne,” siger Tune H. Pers.

Forskerne vurderer, at omtrent halvdelen af årsagen til svær overvægt skyldes arv, mens den anden halvdel kan tilskrives miljø.

”Man bliver ikke tyk af at have genvarianterne alene, men genvarianter disponerer for overvægt, hvis man bevæger sig i et miljø, der på grund af faktorer som social ulighed, stress, fed kost og manglende motion fremmer vægtstigning. Der er en meget stålsat holdning om, at man skal tage sig sammen, når man er tyk. Den videnskabelige evidens for, at roden til svær overvægt er genetisk bestemt og styret af processer i vores hjerne, vil kunne hjælpe med at nedbryde dette skadelige stigma,” siger Tune H. Pers.

”Der skal både arv og miljø til at udvikle fedme. Overvægt udvikles, når ens arv rammer ind i et miljø, som fremmer overvægt. Det betyder ikke, at det er umuligt at tabe sig. Men det er svært, hvis man er genetisk disponeret, fordi man skal handle imod den måde, hjernen fungerer på,” siger Tune H. Pers.

Han peger på, at de genetiske undersøgelser kan være med til at kortlægge de forskellige typer af overvægt.

”Hvis vi for eksempel kan kortlægge de børn, som er prædisponeret for svær overvægt, fordi fedtholdig mad giver dem en fornemmelse af mental ro, så kunne man sikre sig, at disse børn fra en tidlig alder fik den omsorg, de fortjente. Eller hvis vi kan identificere personer med uskadelig overvægt, så kan man i de tilfælde måske lære at leve med vægten,” siger Tune H. Pers.

Klinisk professor Berit Heitmann fra afdelingen for folkesundhed på Københavns Universitet og Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital mener, at de nye undersøgelser kan være en brik til at forstå udviklingen af overvægt.

”Der er rigtig meget, vi ikke ved om årsagerne til overvægt, men der er ingen tvivl om, at der er en stærk genetisk faktor. Samtidig er overvægt meget skævt socialt fordelt. En af forklaringerne er formentlig, at kampen mod kiloene kan være ekstra hård, hvis man ud over svær overvægt skal slås med dårlig økonomi eller arbejdsløshed og dermed har mindre overskud til at spise sundt og dyrke motion,” siger Berit Heitmann.

Klinisk professor Jens Meldgaard Bruun fra Steno Diabetes Center i Aarhus betegner den genetiske forskning som meget vigtig for forståelsen af overvægt.

”Men indtil videre mangler genforskningen det afgørende gennembrud. Vi er blevet klogere, men vi mangler stadig større viden om, hvad kombinationen af gener betyder for den enkeltes vægt,” siger Jens Meldgaard Bruun.

På Holbæk Sygehus håber overlæge Jens-Christian Holm, at mere viden kan betyde mindre stigmatisering af børn med overvægt.

”Ville man sige til en kræftpatient, at vedkommende selv er skyld i sin sygdom? Nej. Der er brug for at anerkende, at svær overvægt er en kronisk og fremadskridende sygdom,” siger Jens-Christian Holm.