Prøv avisen

Ny forskning: Man kan ikke drukne sorgerne i alkohol

Stefan og familie hyggede sig på stranden ved Skive, da en gruppe højreorienterede dukkede op. (Foto: Brian Rasmussen/Scanpix 2011) Foto: Kåre Viemose Denmark

Man siger sommetider, at alkohol kan bruges til at drukne sorgerne, men nu viser ny forskning, at det forholder sig lige omvendt. Faktisk føler både mænd og kvinder sig mindre glade dagen efter en druktur

En ny undersøgelse viser, at alkohol fungerer dårligt til at drukne sorger, og faktisk føler både mænd og kvinder sig mindre glade dagen efter en nat i grøften. Det skriver nyhedsmediet LiveScience ifølge Videnskab.dk

»Nogle mennesker siger, at de vil bruge alkohol til at forbedre deres humør, men det kunne vi ikke se skete,« siger lektor Valerie S. Harder, University of Vermont, der er hovedforfatteren på studiet.

Den negative effekt af alkoholindtaget var dog klart størst hos kvinderne, siger hun.

For at måle folks humør og alkoholvaner blev 246 mænd og kvinder i alderen 21 til 82 sendt igennem et alkoholbehandlingsprogram. Alle deltagerne var tidligere blevet vurderet som havende et alkoholproblem af deres egne læger.

LÆS OGSÅ: Gravide: Pas på alkohol trods ny forskning

Alkoholbehandlingsprogrammet varede seks måneder, og i hele perioden blev deltagerne ringet op af forskerne hver dag for at de kunne rapportere deres humør, stressniveau og drikkevaner.

Her noterer forskerne selv et forbehold: Der var langt flere mænd end kvinder i studiet (166 mænd mod 80 kvinder), og deltagerne gav kun melding om deres humør én gang om dagen. De kunne i princippet godt have haft en herlig brandert og så oplevet en nedtur den efterfølgende dag.

LÆS OGSÅ: Alkohol øger risikoen for brystkræft hos unge kvinder

Da forskerne så på, hvordan alkoholen påvirkerede deltagernes humør, blev de overraskede. Valerie S. Harder og hendes kollegaer havde gættet på, at folk ville rapportere mindre vrede og sorg og mere glæde efter en nat med flasken, men dataet viste det stik modsatte.

»Faktisk virker det helt omvendt: Folk meldte mindre glæde, jo mere alkohol de indtog,« siger Valerie S. Harder.

Resultaterne er netop publiceret i tidsskriftet The Journal of Alcohol and Alcoholism.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver vi afhængige af spil og alkohol