Ny forsvarschef blev overvældet af jobtilbud

General Flemming Lentfer er startet som ny chef for Forsvaret. Han glæder sig til at fejre det første nye kampfly, men ved, at der nok også kommer møgsager.

Flemming Lentfer havde tirsdag den 1. december sin første arbejdsdag som landets nye forsvarschef.
Flemming Lentfer havde tirsdag den 1. december sin første arbejdsdag som landets nye forsvarschef. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Da general Flemming Lentfer tirsdag tiltrådte som landets nye forsvarschef, var det med 37 års tilløb til topposten.

Den høje militærmand startede som værnepligtig i 1983 og har haft flere chefstillinger på vejen op.

Senest har han siddet som chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), inden han blev ringet op med tilbuddet om at ryge helt til tops i Forsvaret.

- Det er ikke sådan noget, jeg har gået og drømt om, siden jeg startede i Forsvaret. Jeg har bare prøvet at gøre det godt i de job, jeg har haft. Men da opringningen kom, blev jeg selvfølgelig overvældet og glad, fordi der er nogen, der tør tiltro mig den post, siger han.

På posten afløser han Bjørn Bisserup, der har ønsket at gå på pension et år før sin afgangspligtige alder.

Bisserup har afvist at kommentere sin afgang, der kommer efter en periode, hvor flere betændte sager har martret både Forsvaret og flere af Forsvarsministeriets øvrige områder.

Uroen er selvfølgelig ikke gået Flemming Lentfers næse forbi, men den fik ham ikke til at vakle i sin beslutning om at takke ja til jobbet.

- Det er da noget, jeg har overvejet, men det gav mig ikke betænkeligheder, for jeg føler en meget stor forpligtelse over for Forsvaret, siger han.

Samtidig er han afklaret med, at der sandsynligvis også vil komme møgsager på hans vagt.

- Jeg har selvfølgelig fokus på at forebygge det så meget som muligt, men jeg bilder mig ikke ind, at der ikke er nogle, der kommer til at lave noget forkert i en virksomhed med 15-20.000 ansatte. Det vil der også være i fremtiden, siger han.

Trods de mange år i uniform har Flemming Lentfer aldrig selv været udsendt som soldat på en international mission.

Men er det et problem?

- Næ, det er det ikke. Og det er det så alligevel, for alle jer journalister I spørger til det hele tiden. Jeg synes ikke, at jeg har et problem, for jeg har muligheden for at omgive mig med en masse mennesker, som har den erfaring, siger han.

Samtidig peger Lentfer på, at han tidligere har siddet to år som chef for Operationsstaben.

- Og der har man sådan set kommandoen over alle de styrker, vi har både herhjemme og ude, så det er jo ikke, fordi jeg er ubekendt med, hvad det operative i Forsvaret er.

Som ny forsvarschef kommer han formentlig både til at løbe det nuværende forsvarsforlig i mål og sætte sit præg på det nye, der skal gælde fra 2024.

Blandt meget andet kommer han derfor til at stå i spidsen for indfasningen af de nye F-35-kampfly.

Og for Lentfer bliver det en særlig sløjfe, der dermed bliver bundet.

- Som major i 1997-98 var jeg med til at udfærdige en kommissionsberetning, og der var et stort afsnit om nyt kampfly til Forsvaret, hvor F-35-flyet var et af dem, der var levende omtalt.

- Nu er vi så 22 år senere og vel en fire-fem måneder fra at få det første fly overdraget på fabrikken i Texas. Så det bliver da utrolig interessant, siger han.

Interessant bliver det også, hvilke anbefalinger den nye chef vil komme med til den siddende forsvarsminister, når det nye forsvarsforlig skal på plads i 2023.

Men dem vil han ikke røbe på forhånd.

- Min militærfaglige rådgivning er ikke noget, der foregår på forsiden af aviserne. Det er noget, der i den grad foregår bag lukkede døre til det politiske niveau.

Normalt markeres udnævnelsen af en ny forsvarschef med en stor ceremoni, hvor de mange fremmødte kan se den afgående chef give en fane til den nye.

Den nye forsvarschef kvitterer med ordene: "Jeg har kommandoen".

På grund af coronaudbruddet blev ceremonien denne gang holdt for en lille lukket gruppe.

/ritzau/