Ny kødskandale: Svinekød blandet i dansk oksekød

Der er fundet svinekød i flere oksekødsprodukter, oplyser Fødevarestyrelsen

Systematisk svindel med hestekød ser ikke ud til at være udbredt i supermarkederne i Danmark. Til gengæld er der fundet svinekød i flere oksekødsprodukter, oplyser Fødevarestyrelsen.
Systematisk svindel med hestekød ser ikke ud til at være udbredt i supermarkederne i Danmark. Til gengæld er der fundet svinekød i flere oksekødsprodukter, oplyser Fødevarestyrelsen. . Foto: .

Systematisk svindel med hestekød ser ikke ud til at være udbredt i supermarkederne i Danmark. Til gengæld er der fundet svinekød i flere oksekødsprodukter, oplyser Fødevarestyrelsen. Det viser den screening, som fødevareministeren iværksatte i forlængelse af hestekødsskandalen.

Forbrugerne skal kunne stole på det, der står på pakkerne. Hvad enten det er hest, svin eller noget helt tredje. Derfor er jeg forarget over, at Fødevarestyrelsen kunne finde svinekød i flere oksekødsprodukter, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

LÆS OGSÅ: Branche: Problem med kødsnyd er ikke så stort

Fødevarestyrelsen har taget 70 stikprøver i tilfældigt udvalgte virksomheder, mens der er taget 29 prøver i forbindelse med en mistanke rettet mod et slagteri i Jylland.

Ud af de 70 stikprøver af oksekødsprodukter indeholdt tre spor af hestekød, mens 11 prøver indeholdt svin. I 7 af disse prøver var indholdet af svinekød på over en procent, hvilket kunne tyde på, at der er tale om bevidst sammenblanding.

Branchen bliver nødt til at stramme gevaldigt op på forholdene, og jeg vil nu indkalde dem til et møde. Samtidig sætter Fødevarestyrelsen en større kontrolkampagne i gang målrettet svindel med oksekød, siger Mette Gjerskov.

I de 29 prøver, der blev taget i forbindelse med en konkret hestekødsmistanke mod et slagteri i Jylland, blev der fundet hestekød i 17 af prøverne. Derudover blev der fundet svinekød i 10 af mistankeprøverne, og i 8 af prøverne var indholdet af svinekød på over en procent.