Ny kommission skal styrke indsatsen mod social kontrol i muslimske miljøer

Uden at blive konkret bedyrede statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale, at regeringen vil styrke indvandrerpiger og -kvinders rettigheder med ny kommission. Dansk Folkeparti kalder idéen for ”humbug”

"I nogle religiøse miljøer og i nogle indvandrermiljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve det liv, de gerne vil leve," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale tirsdag. Arkivfoto.
"I nogle religiøse miljøer og i nogle indvandrermiljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve det liv, de gerne vil leve," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale tirsdag. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde en reel nyhed med, da hun tirsdag ved middagstid holdt den traditionelle statsministertale ved Folketingets åbning:

Regeringen agter at nedsætte en kommission for piger og kvinders rettigheder.

”Krænkelser af de helt grundlæggende rettigheder sker desværre også herhjemme. I nogle religiøse miljøer og i nogle indvandrermiljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve det liv, de gerne vil leve,” sagde Mette Frederiksen mod talens slutning og fortsatte kort efter:

”Enhver pige og kvinde i Danmark skal leve uden vold. Uden social kontrol. Have frihed og ret til altid selv at vælge sin ægtefælle. Altid have ret til at arbejde. Altid have ret til en selvstændig indtægt. Rettigheder og frihed, lige meget hvor du og din familie kommer fra.”

Mere konkret blev statsministeren ikke om kommissionens sammensætning og fremtidige arbejde.

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, kan heller ikke på nuværende tidspunkt oplyse flere detaljer. Han vil dog gerne fortælle om tankerne bag kommissionen:

”Vi kan se, at der er piger og unge kvinder i nogle indvandrermiljøer, som står midt i en vigtig kamp for at få lov til at leve deres eget liv, vælge deres egen partner og deres eget arbejde. Alt sammen noget, vi i Danmark tager for givet. Både i handlinger og ord har vi i allerede gjort meget for at bekæmpe social kontrol, men vi ønsker at tage et mere grundlæggende kig på, hvordan vi kan hjælpe de piger og kvinder bedst muligt.”

Christian Rabjerg Madsen, du siger, at det er indvandrermiljøer, som kommissionens arbejde er målrettet, men er I opmærksomme på, at I også kan komme til at ramme for eksempel nogle kristne miljøer?

”Vores udgangspunkt er piger og kvinder i konservative islamistiske familier og kredse, som bliver udsat for social kontrol. Det er rigtigt, at når vi lovgiver i Danmark, lovgiver vi på et niveau, så loven er ens for alle. Sådan er det, og sådan skal det være. Men så meget desto mere er der grund til at nedsætte en kommission, der kan kigge på, hvordan man kan gøre en positiv forskel for pigerne og kvindernes livssituation. Det kan være på lovgivningssiden, men det kan også være med forskellige tiltag og indsatser. Positive indsatser kan man sagtens rette mod nogle særlige miljøer.”

Så det er ikke meningen, at kommissionens arbejde også skal ramme konservative kristne miljøer?

”Det er i konservative islamistiske miljøer, vi kan identificere, at problemerne findes. Det er sandt, at social kontrol kan foregå mange steder, men ser vi på, i hvilket miljøer vi har udfordringer med fædre og brødre, der begrænser kvinder, er det i nogle muslimske miljøer. Det samme, hvis vi kigger på, hvor der er problemer med æresrelateret vold og drab. Det er et entydigt billede, og det kan ikke nytte noget, at man som politiker ikke tør sige direkte, hvor man ser problemerne.”

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er dog ikke umiddelbart imponeret af idéen:

”Der er så meget viden allerede i dag om, hvad problemerne er, at det er noget humbug at lave en kommission om det. Jeg synes, Mette Frederiksens åbningstale bar præg af, at nogen sidder og ser efter, hvad danskerne gerne vil høre, og så skriver man en tale om det. Der er for stor afstand mellem det, hun siger, og det hun gør,” siger han.

Mere positiv stemt er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Han understreger, at det er vigtigt at granske piger og kvinders rettigheder både herhjemme og rundt om i verden.

”Det har været en dansk dagsorden i mange, mange år, som Ulla Tørnæs (V) også i den grad forfulgte som udviklingsminister. Det er en vigtig prioritet uden for Danmark, men det er det også i Danmark. Vi har set såkaldt æresrelaterede forbrydelser, vi har set, at piger begrænses i deres skolegang, i at være på arbejdsmarkedet, i at leve deres eget liv og træffe deres egne valg. Det skal vi ikke acceptere. Det skal vi gøre noget ved,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Marcus Knuth, integrationsordfører for De Konservative, er glad for, at statsministeren tager problemet med social kontrol i visse muslimske miljøer op.

”Det er selvfølgelig ikke en ny problemstilling, men jeg hilser altid velkommen, når man gør et forsøg på at komme den sociale kontrol til livs. Vi ved, at de her piger og kvinder oplever et pres i forhold til, hvordan de skal opføre sig og gå klædt. Så idéen er interessant, men det afgørende bliver eksekveringen. Jeg håber, at der kommer nogle konkrete tiltag på bordet,” siger han.