Ny måling: Danskerne er delte om, hvor abortgrænsen skal ligge

Antallet af danskere, der vil hæve abortgrænsen er stadig i mindretal. Men efter de sidste ugers abortdebat er flere blevet åbne for at hæve abortgrænsen

Danskere splittet i spørgsmålet om, man frit skal kunne tilvælge abort op til 18. uge.
Danskere splittet i spørgsmålet om, man frit skal kunne tilvælge abort op til 18. uge. Foto: Hayam Adel/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skal danske kvinder kunne få en abort indtil graviditetens 18. uge uden en særlig tillladelse? Det er et spørgsmål, der splitter danskerne, viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

40,2 af de adspurgte i undersøgelsen, svarer nej til, at abortgrænsen skal hæves til graviditetens 18. uge, mens 36,6 procent svarer ja til, at kvinder frit skal kunne få foretaget en abort op til graviditetens 18. uge. 23,2 procent svarer "ved ikke".

Undersøgelsen viser både, at danskerne er splittede i abortspørgsmålet, men også at danskerne har et nuanceret blik på dilemmaet, vurderer Morten Dige, lektor i etik ved Aarhus Universitet. Han ser undersøgelsen som et udtryk for, at danskerne både afvejer kvindens ret til at afslutte en uønsket graviditet med det problematiske i at afbryde et spirende liv i moderens mave.

"Der er et meget stort flertal, der bakker op om fri abort generelt, men der er en meget mindre andel, der går ind for at hæve grænsen til 18 uger, som opinionsundersøgelsen viser. Det viser, at mange danskerne har et syn på abort, hvor man mener, det bliver gradvist mere problematisk, jo længere man bevæger sig hen i graviditeten," siger Morten Dige.

Gorm Greisen, professor i pædiatri, overlæge ved Rigshospitalet og tidligere formand for Det Etiske Råd, ser splittelsen som et udtryk for, at abort er et dilemmafyldt spørgsmål.

"På den ene side har vores kultur et tiltagende fokus på kvindens selvbestemmelse og at undgå de ulykker, en graviditet kan medføre. På den anden side fører moderne teknologi og ultralydsskanninger til, at vi i højere grad forstår barnet inde i maven som et lille voksende menneske, der venter på at komme ud. Det tilspidser dilemmaet," siger Gorm Greisen.

Holdning til grænse bevæger sig

Når 36,6 procent nu er for at hæve grænsen, og 40,2 procent er imod at hæve grænsen, er det et udtryk for, at danskerne er mere splittede i abortspørgsmålet, end de har været tidligere.

Da et repræsentativt udsnit af danskerne i september blev spurgt, om den nuværende grænse på 12 uger er passende, svarede 67 procent, at den nuværende grænse på 12 uger er passende. Det viste en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion lavede for Altinget.

Selvom de to undersøgelser ikke er direkte sammenlignelige, indikerer de, at danskernes holdning til abortgrænsen er blevet sat i bevægelse, efter en periode, hvor abortdiskussionen er blevet genåbnet. Blandt andet foreslog interesseorganisationen Sex & Samfund den 9. januar at hæve abortgrænsen til 18. uge.

"Inden forslaget om 18 uger blev præsenteret, tror jeg, at de fleste danskere havde en fornemmelse af, at denne debat var nogenlunde parkeret. Nu er spørgsmålet blevet sat på dagsordenen igen, og min oplevelse er, at de fleste går mere nuanceret til spørgsmålet, for selvom mange går ind for retten til fri abort, mener de færreste, at det er hip som hap, om man lægger abortgrænsen i 12. eller 24. uge,” siger Morten Dige.

Efter at debatten er startet, er der fremført forskellige holdninger og argumenter for, hvor grænsen skulle ligge, og netop i denne debat er danskerne måske meget modtagelige for overbevisende argumenter, mener Gorm Greisen.

"Hvis man møder et bestemt argument eller hører en særlig historie, kan det have stor betydning for, hvad man mener. Derfor kan holdningerne rykke sig hurtigt på det spørgsmål," siger han.

Der bliver årligt foretaget omkring 15.000 aborter i Danmark inden den 12. uge, og omkring 1000 aborter bliver foretaget efter 12. uge, mens et fåtal af kvinder får afvist deres ønske om abort efter 12 uge. Det betyder ifølge Gorm Greisen, at det reelt set er få danskere, der har personlig erfaring med ikke at kunne få lov til abort efter den 12. uge.

Derfor skal man også tage danskernes svar med et gran salt, mener overlægen. Svaret kan være en umiddelbar reaktion, når man bliver ringet op og spurgt, hvad man mener om et forslag, uden man nødvendigvis har opvejet forskellige hensyn mod hinanden. Men det er noget, de ansvarlige politikere må gøre. Derfor skal man heller ikke forvente, at den politiske opinion nødvendigvis ændrer sig, hvis en kommende meningsmåling skulle vise et flertal blandt folket for at hæve abortgrænsen.

"Det er nok lidt lettere at svare ja eller nej på et spørgsmål, hvis man bliver ringet op af et meningsmålingsinstitut. For politikere er det et samvittighedsspørgsmål, hvad de vil stemme for."