Ny museumsdefinition er skudt til hjørne

Den internationale sammenslutning af museer har højst overraskende vedtaget at udsætte afstemningen om en ny definition på et museum

Afstemning om ny museumsdefinition blev kuppet med henvisning til manglende høringstid. Ifølge den nye definition skal museer være ”flerstemmige rum”, der skal sigte efter ”at bidrage med menneskelig værdighed og social retfærdighed, global lighed og planetens velbefindende”. Arkivfoto.
Afstemning om ny museumsdefinition blev kuppet med henvisning til manglende høringstid. Ifølge den nye definition skal museer være ”flerstemmige rum”, der skal sigte efter ”at bidrage med menneskelig værdighed og social retfærdighed, global lighed og planetens velbefindende”. Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Den internationale sammenslutning af museer, ICOM, skulle have stemt for eller imod en ny definition på museer. Men afstemningen blev kuppet, da den franske nationale komité med hjemmel i fransk lov kunne henvise til, at der ikke havde været nok høringstid.

ICOM’s hovedkontor er i Paris, og organisationen er derfor underlagt fransk lov. Et nyt forslag om at stemme om en udskydelse kom derfor pludselig på dagsordenen, og forslaget blev stemt igennem med 70 procent af stemmerne.

Det fortæller den tidligere direktør for Kvindemuseet, Merete Ipsen, der var med til ICOM’s generalforsamling i Kyoto, Japan. Hun har tidligere siddet seks år i ICOM’s bestyrelse – the executive board.

”Jeg havde det, som om jeg oplevede korruption – dog uden penge involveret.”

Det vides på nuværende tidspunkt ikke, hvornår organisationens medlemmer skal stemme om en ny museumsdefinition, og hvordan den defintion i så fald skal lyde.

Merete Ipsen fortæller, at Danmark og de andre nordiske lande stemte for, at afstemningen skulle gennemføres.

En række europæiske lande er gået forrest i opposition til den foreslåede definition. Landene har tidligere meddelt i et brev til ICOM’s nationale kommitéer, at de anså den foreslåede definition for fyldt med, ”at udtrykkene i forslaget ikke blev benyttet af størstedelen af medlemmerne.”

Den foreslåede definition rummede formuleringer som, at museer er ”flerstemmige rum”, der skal sigte efter ”at bidrage med menneskelig værdighed og social retfærdighed, global lighed og planetens velbefindende”.

Nu er det så lykkedes de utilfredse lande at få udskudt afstemningen, der ellers var på dagsordenen forud for generalforsamlingen.

Merete Ipsen mener, at det havde været rart at få afstemningen, så ICOM kunne lodde stemningen. Hvor mange er for ordlyden i forslaget, og hvor mange er imod?

”Jeg er tilhænger af den foreslåede defintion, men jeg kan godt se, at den skal tilpasses. Men det var den også blevet løbende, selvom den var blevet stemt igennem. Det var den klare melding, vi fik fra arbejdsgruppen bag museumsdefinitionen.”