Ny P3-chef kritiserede mediernes dækning af abort og ligestilling. I dag kalder hun kritikken irrelevant

P3's nye redaktionschef Isabella Hindkjær antydede før sin tiltrædelse, at journalistisk ideal om objektivitet er forældet. Her uddyber hun udtalelserne, der er blevet kritiseret

Isabella Hindkjær tiltrådte 1. marts som redaktionschef på P3.
Isabella Hindkjær tiltrådte 1. marts som redaktionschef på P3. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix.

Isabella Hindkjær, redaktionschef på P3, du kom i vælten for i et radioprogram at antyde, at der skal gøres op med en klassisk forståelse af objektivitet i journalistik, hvor man giver plads til flere holdninger til et emne. Hvad mente du med udtalelsen?

"Jeg sagde , at der findes nogle emner, der er så videnskabeligt veldokumenterede, at vi på P3 ikke vil bruge krudt på at finde kilder, der vil benægte fakta. Det drejer sig blandt andet om klimakrisen, hvor vi står over for nogle markante udfordringer, og hvor der er bred konsensus om, at problemstillingen er reel. Der er vi nødt til at skelne mellem holdninger og det, vi ved."

Oplever du det sådan, at man i danske medier dækker klimakrisen på en måde, hvor klimabenægtere får meget taletid?

"Som jeg også sagde på P1, er det min oplevelse, at mange medier er gået væk fra den måde at dække klimakrisen på, hvor man udelukkende holder mikrofonen op foran mennesker med forskellige holdninger til det spørgsmål og dermed siger, at der er balance i tingene."

En ting er klima. Noget andet er abort, hvor du sidste år i et opslag på Twitter kritiserede nogle mediers dækning af, at den amerikanske højesteret stod foran at omstøde en tidligere afgørelse om abort. Abort er ikke en "eksplosiv debat" eller en "heftig diskussion", men en fundamental ret, skrev du og opfordrede medierne til at dække det sådan. Er abort et af de emner, hvor man ikke skal opsøge flere holdninger?

"Jeg har i sagens natur skrevet ledere, kommentarer og tweets (opslag på Twitter, red.) om rigtig mange emner i mine tidligere stillinger. Jeg mener ikke, det er særligt relevant for min nuværende stilling som redaktionschef for P3. Jeg mener, at det afgørende må være, hvordan jeg bestrider den rolle."

Opslaget handlede om, hvordan medierne dækkede abort. Hvad mente du med det?

"Jeg mener, at kontekst og proportioner er vigtige, når man laver journalistik. Og jo større, komplekse og mere alvorlige emnerne er, desto vigtigere er det. Ingen er på forhånd udelukket fra at være en del af P3's dækning, så længe konteksten og proportionerne er på plads, og så længe den journalistiske bearbejdning bygger på de principper, der gælder i DR om alsidighed, fairness og ordentlighed. De principper arbejder vi også ud fra på P3. Det betyder, at selvfølgelig kan abortmodstandere også komme til orde."

Er abortskepsis et lige så legitimt synspunkt som for eksempel det at være fortaler for flere udstrakte abortrettigheder?

"P3 kommer ikke til at fremme bestemte holdninger og politiske synspunkter eller bekæmpe dem. Ligesom resten af DR er P3 upartisk. Det er et journalistisk grundprincip. Jeg vil gerne gentage, at kontekst og proportioner også er vigtige grundlæggende journalistiske principper, uanset hvilke historier vi beskæftiger os med."

Hvad betyder kontekst og proportioner i relation til det her med abort?

"Det betyder i relation til, hvad som helst vi dækker, at det er vigtigt, at vi går journalistisk ind og vurderer den kontekst, som forskellige synspunkter optræder i. Proportionerne handler om, hvad vi dækker og hvor meget. Det er vigtigt i alt, hvad vi dækker."

Du skrev i tweetet for under et år siden, at abort ikke er en debat, men en fundamental rettighed. Vil P3 behandle abort som et spørgsmål, hvor der er flere holdninger, der kan brydes?

"Der må jeg bare sige igen, at jeg har skrevet tweets, ledere og kommentarer om mange emner i de forskellige chefstillinger, jeg har bestridt på forskellige medier. Jeg mener ikke, at det er relevant for min stilling som chef på P3. I forhold til både abort og andre emner i øvrigt, mener jeg, at jeg har besvaret dit spørgsmål. Vi dækker alt med udgangspunkt i fairness, ordentlighed og det, at vi er upartiske."

Du sagde til Berlingske sidste år, at det er useriøst, når danske medier tager udgangspunkt i ligestillingsdebatten ved at spørge, om der er ligestilling i Danmark. Det er der ikke, sagde du, og derfor mente du, at debatten skulle have det udgangspunkt. Har du stadig den holdning?

"Jeg kommer nok til at gentage mig selv lidt: Jeg har haft flere forskellige chefstillinger i min karriere, og selvfølgelig er der forskel på de stillinger. Der er forskel på de emner, der fylder meget på de medier, jeg har været ansat på. Nu er jeg på P3, og vores journalistik beror på fairness, ordentlighed, nuancer og gennemsigtighed. Det er det, jeg er mest optaget af. Du må gerne spørge ind til alle mulige ledere og kommentarer fra mine tidligere stillinger, men jeg synes, at det relevante er, hvordan vi laver journalistik på P3."

Jeg spørger kun, fordi det er to eksempler på, at du har kritiseret, hvordan danske medier behandler visse emner. Nu er du på et mere mainstream medie. Mente du ikke det, du sagde dengang?

"Du spørger, om jeg har holdninger. Det har jeg til alle mulige ting, men mine holdninger har aldrig været en faktor i forhold til de stillinger, jeg har betrådt. Jeg synes også, at mine holdninger er sagen uvedkommende i forhold til det, at jeg har sat mig i stolen på P3. Det afgørende må være, hvordan jeg udfylder den rolle. Uanset om man er chef på et kommercielt medie eller på DR, er opgaven at sætte en retning og lægge en strategi. I dette tilfælde er min opgave, at P3 skal vedblive med at være Danmarks største ungefællesskab. Det er det, jeg er optaget af. Og for at gentage: Vores journalistisk beror altid på fairness, ordentlighed og upartiskhed."

Hvis du mente, hvad du sagde dengang, må det betyde, at det er useriøst, hvis P3 under din ledelse giver plads til den holdning, at vi rent faktisk har ligestilling i Danmark? Er det det?

"Jeg kommer til at sige det samme igen: Mine holdninger til alle mulige emner er sagen uvedkommende i og med, at jeg nu er chef for P3. Vores linje beror på de principper, jeg har skitseret adskillige gange, så svaret bliver det samme."