Ny pakke skal få danskerne ud i sommerlandet

Regeringen har torsdag fremlagt en pakke, der skal gøre det attraktivt for danskerne at støtte det trængte turisterhverv. Øerne glæder sig, mens andre savner midler.

Fire ministre - herunder kulturministeren og finansministeren - fremlagde torsdag de økonomiske rammer for en Sommer- og Erhvervspakke. Ministrene ville ikke konkretisere, præcis hvordan pengene skal bruges. Om der igen i år kommer gratis færgeovergange, og hvor mange billige togbilletter, der vil blive sat til salg, skal partierne sammen finde ud af.
Fire ministre - herunder kulturministeren og finansministeren - fremlagde torsdag de økonomiske rammer for en Sommer- og Erhvervspakke. Ministrene ville ikke konkretisere, præcis hvordan pengene skal bruges. Om der igen i år kommer gratis færgeovergange, og hvor mange billige togbilletter, der vil blive sat til salg, skal partierne sammen finde ud af. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

En billig rejse til Samsø, en museumsrundtur eller et godt måltid til små penge. Det er en sommer, danskerne måske kan se frem til.

Regeringen har torsdag fremlagt et udspil til en erhvervs- og sommerpakke, der skal friste danskerne til at støtte den trængte turistbranche.

- Det går godt rigtig mange steder, men vi skal også være klare på, at der findes brancher, som har det rigtig, rigtig svært og er gået gennem en utrolig vanskelig tid, siger Finansminister Nicolai Wammen torsdag på pressemødet.

- Og alle danskere skal have mulighed for at få nogle gode sommeroplevelser, siger han.

Nærmere bestemt er 1,6 milliarder kroner afsat til formålet.

205 millioner af kronerne skal gå til billigere transport rundt i landet. Eksempelvis til billigere togbilletter og rejser til de danske øer, sagde finansministeren.

Sidste år sørgede staten for gratis færgeovergange i hele landet juli igennem, hvor en million passagerer tog en overgang med de i alt 53 danske indenrigsfærger.

Derfor glæder det Sammenslutningen for Danske Småøer, at de igen kan se frem til en masse turister.

Formand Dorthe Winther håber dog, at de billigere billetter i år vi strække sig over hele sommeren.

- Vi ved, at danskerne også holder ferie i juni og august, så at sprede det ud over en længere periode med nedsatte takster vil give mulighed for, at flere kan komme afsted, siger Dorthe Winther.

400 millioner er afsat til "særligt udsatte sektorer", som ikke er konkretiseret endnu.

Derudover er der afsat 50 millioner kroner, der ifølge planen skal øremærkes en pulje til restauranter og hoteller i landets fire største byer - Aarhus, København, Odense og Aalborg.

Puljen går til steder, der vil skabe "fede madoplevelser", og hvert sted kan få op til 50.000 kroner, oplyser Erhvervsministeriet.

Flere aktører - herunder Dansk Erhverv - har været ude med en appel om, at årets sommerpakke i højere grad end sidste år skal tilgodese større byer.

Det danske turisterhverv tabte i 2020 i alt 31 milliarder kroner, hvoraf 28 af dem var i hovedstadsområdet.

Og ifølge Horesta, brancheorganisationen for hotel-, restaurations- og turisterhvervet, er den afsatte pulje da også tiltrængt.

Men en pulje på 50 millioner, som kan tilgodese 1000 restauranter med 50.000 kroner hver, er langt fra nok, siger Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta.

- Når man sammenligner det med det kæmpe milliardtab, der har været i branchen, er det langt fra tilstrækkeligt, siger hun.

- Alene hoteller og restauranter har mistet en omsætning på 30 milliarder under krisen.

Derfor, foreslår Horesta, skal regeringen i stedet afsætte flere midler og oprette et såkaldt oplevelsesfradrag, som danskerne kan trække fra deres forbrug hen over sommeren.

Regeringen skal sammen med partierne nu forhandle, hvordan de afsatte penge nærmere bestemt skal fordeles.

- Det kan være, det bliver til gratis færgebilletter for gående og cyklister, og det kan være billigere kulturoplevelser for ældre, siger Nicolai Wammen.

- Vi vil invitere partierne til at komme med ideer til, hvordan pengene mere konkret skal bruges, siger han.

/ritzau/