Kristendemokraternes nye partileder kritiseres for at undgå at tale kernepunkter

Kristendemokraternes midlertidige leder Isabella Arendt taler hellere om klima og flygtninge end abort og familieformer, og det er pinligt, mener sognepræst og abortmodstander

Isabella Arendt gjorde sig store anstrengelser for at undvige spørgsmål om abort og homoseksualitet på DR 1 forleden, siger sognepræst i Sdr. Felding syd for Herning Orla Villekjær. Kristendemokraterne får ikke hans stemme, konstaterer han. –
Isabella Arendt gjorde sig store anstrengelser for at undvige spørgsmål om abort og homoseksualitet på DR 1 forleden, siger sognepræst i Sdr. Felding syd for Herning Orla Villekjær. Kristendemokraterne får ikke hans stemme, konstaterer han. – . Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Stem på os på trods af vores politik. Det var Kristendemokraternes konstituerede partileder Isabella Arendts budskab til en homoseksuel kvinde med to børn, der havde skrevet til DR forud for et interview med kristendemokraten tirsdag aften.

Kristendemokraterne mener ikke, at staten skal hjælpe par af samme køn eller enlige til kunstig befrugtning, og kvinden ville vide, hvorfor hendes børn ifølge Isabella Arendt ville have bedre af at vokse op med en mor og en far frem for to mødre.

”Jeg må bare sige: Tag mig på trods. Det er ikke det, jeg kommer til at gå til forhandlingsbordet med. Kære vælger, du finder ikke et parti, du er 100 procent enig med – det er der ikke nogen af os, der gør,” sagde hun i udsendelsen ”Mød partierne” på DR 1.

Politisk kommentator Jarl Cordua så interviewet og ser ovenstående eksempel som en del af en tendens hos partiets midlertidige leder til at glide af på spørgsmål om homoseksualitet, abort, familieformer og andre emner, der ellers er klassisk kristendemokratisk tankegods.

”Hun er ikke glad for at dele partiets værdikonservative synspunkter om for eksempel abort, vielse af homoseksuelle og sådan nogle ting. Til gengæld er hun meget optaget af at tale om velfærdsmilliarder og grøn politik, hvor hun langt hen ad vejen er på linje med Alternativet og Enhedslisten. Det har formentlig at gøre med, at partiets kernevælgere fra landets missionshuse allerede er i folden. Men der er ikke nok stemmer i dem, og derfor skal de ud og finde nye vælgere, der ikke er så værdikonservative,” siger Jarl Cordua.

Isabella Arendt bragede ind på den politiske scene, da hun sidste uge deltog i en partilederrunde på TV 2 og markerede sig på emner som klima og børns forhold på Udrejsecenter Sjælsmark.

Det gav et lille løft til partiet i de efterfølgende meningsmålinger, men Jarl Cordua tror ikke på, at strategien med at vige uden om partiets klassiske mærkesager vil lykkes:

”Jeg tror, at vælgerne er kloge nok til at gennemskue det. Og det er ikke specielt nyt, at Kristendemokraterne prøver at give deres klassiske tankegods ny indpakning fra tid til anden. Sidst, de var i Folketinget, markerede de sig som landbrugets parti og kritiserede Venstre for at regulere for meget. Senere ville de pege på en socialdemokratisk regering, og nu allierer de sig altså med den yderste venstrefløj på visse punkter,” siger han.

Sognepræst i Sdr. Felding syd for Herning Orla Villekjær så også interviewet med Isabella Arendt på DR 1 forleden. Han er mangeårig abortmodstander og oplevede ligesom Jarl Cordua, at den nye partileder gjorde sig store anstrengelser for at undvige spørgsmål om abort og homoseksualitet.

”Det var pinligt. Hun turde ikke stå ved et bibelsk begrundet menneskesyn på punkter som abort og børns ret til at have en far og mor. Alt dette gled hun fuldstændig af på, og jeg kan godt forstå, at studieværten forsøgte at spidde hende lidt. Kristendemokraterne får i hvert fald ikke min stemme nu,” siger han.

Orla Villekjær giver heller ikke meget for, at der kan være taktiske begrundelser for at nedtone holdninger til abort og kønspolitik i de brede tv-debatter, hvor store dele af befolkningen ser med.

”Jeg er med på, at disse emner er tabersager. Og jeg er med på, at man må være pragmatisk i politik. Men der må være en grænse for pragmatikken, og her virker det, som om hun har fået færten af et mandat, og så ofrer hun de grundlæggende kristendemokratiske sager for det. Man må stå ved, hvad man tror på. Ellers har man tabt på forhånd,” siger han.

Kristeligt Dagblad forsøgte flere gange i går at få en kommentar fra Isabella Arendt til det forhold, at hun får kritik for at glide af på visse spørgsmål.

Hun ønskede ikke at svare på kritikken, men skriver i en sms, at ”jeg synes faktisk, jeg har svaret på de spørgsmål mange gange. Vores politik er ret klar (...)”.