Ny partilederdebat skal gøre demokratiet levende – men er der brug for det?

De politiske skillelinjer blev trukket op, da en ny slags partilederdebat løb af stablen i går for første gang. Det kan gøre mere skade end gavn, advarer ekspert

Debatten var livlig, da den første udgave af en ny partilederdebat i går blev afviklet for første gang i folketingssalen. Men den nye debatform virker som et forsøg på at imitere det britiske parlament, mener Tim Knudsen, politisk kommentator og professor emeritus i statskundskab. –
Debatten var livlig, da den første udgave af en ny partilederdebat i går blev afviklet for første gang i folketingssalen. Men den nye debatform virker som et forsøg på at imitere det britiske parlament, mener Tim Knudsen, politisk kommentator og professor emeritus i statskundskab. – . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

I folketingssalen på Christiansborg stod kongerigets ni partiledere i går og skød med skarpt efter hinanden.

Det kunne lyde som om valgkampen er i gang, men det er ikke tilfældet. Nej, det handler om, at den politiske debat i Danmarks parlament skal gøres levende, da for få borgere interesserer sig for den, mener Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), og derfor står hun bag en ny slags partilederdebat, hvor partiernes ledere jævnligt skal samles og fremlægge deres holdning til aktuelle politiske emner efterfulgt af diskussion. I går løb første debat af stablen, hvor stort set alle tænkelige politiske emner blev vendt.

Debatten var livlig, linjerne blev trukket op, men enige blev de ikke, og partilederne brugte en stor del deres taletid til at fremhæve egne mærkesager.

Som da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fik ordet og indledte debatten om det kommende og vigtige udspil til en sundhedsreform:

”Det, jeg gerne vil tale om, er flere syge, der overlever kræft. Da jeg selv blev sundhedsminister i 2001, var det under halvdelen af alle kræftpatienter, der overlevede den sygdom. I dag er det tæt på at være to ud af tre. Det er godt, og det er ikke kommet af sig selv,” sagde Lars Løkke Rasmussen, som også fik tid til at sende en syrlig bemærkning afsted til oppositionens statsministerkandidat, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, i snakken om sundhedsreformen:

”For nu at citere en forgænger: Der kommer en god løsning i – hvornår var det nu, det var?,” sagde statsministeren med henvisning til den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts svar på spørgsmålet om den betalingsring i København, der aldrig kom.

Deciderede nyheder kastede debatten ikke af sig. Mest af alt blev de politiske linjelinjer trukket endnu skarpere op end hidtil, og den nye debatform kan i sidste ende gøre mere skade end gavn, mener Tim Knudsen, politisk kommentator og professor emeritus i statskundskab på Københavns Universitet.

”Jeg har lidt svært ved at tro, at denne ændring betyder så meget. I værste fald kan den være skadelig og få politikerne til at tale sig væk fra hinanden,” siger han.

Der findes i forvejen åbnings- og afslutningsdebatter, når folketingsåret starter og slutter, der er spørgetimer med statsministeren, og folketingsmedlemmer kan til enhver tid kalde ministre i samråd. Effekten af den nye debatform er derfor stærkt tvivlsom og virker som et forsøg på at imitere det britiske parlament, hvor medlemmer diskuterer og råber højlydt, påpeger Tim Knudsen.

”Og det britiske parlamentariske liv er jo for det første meget anderledes, og for det andet tyder noget på, at den britiske parlamentariske kultur ikke er særlig frugtbar,” siger han.

Tim Knudsen stiller sig generelt skeptisk over for tanken om, at den parlamentariske debat i Danmark overhovedet trænger til nyt liv. Befolkningen har i forvejen en række muligheder for at følge de politiske debatter, og Folketinget diskuterer vigtige emner hver dag, så der er ikke brug for at gøre politik til en kamp på retoriske finter og taktik, mener Tim Knudsen.

”Et af problemerne i vore dage er, at den politiske substans ofte er meget kompliceret. Men det løser man jo ikke ved at flytte opmærksomheden væk fra substans til taktik og retoriske finter mellem partierne,” siger han.