Prøv avisen

Ny plan skal give demente en bedre fremtid

Symptomerne på alzheimer mindskes, hvis patienten holder sig i form, men det er også vigtigt, at den demente ikke er alene, siger Gunhild Waldemar, overlæge og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, NVD. - Arkiv Foto: Scanpix

Fagfolk krydser fingre for, at mere fysisk træning bliver en del af den kommende nationale handlingsplan for demente. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er åben over for forslaget, der kommer på bordet på en konference i Aarhus på mandag

Når demensen rammer, kan hverdagsopgaver pludseligt syne uoverskuelige, og tilværelsen kan ændre sig drastisk. Derfor sættes der nu fokus på, hvordan samfundet kan give en håndsrækning til de danskere, der er berørt af sygdommen.

På mandag samles politikere og fagfolk i Aarhus til konferencen ”Hvordan bliver Danmark et demensvenligt samfund?”, hvor de skal forsøge at finde løsninger til den kommende nationale handlingsplan, som kommer til efteråret.

Mere fysisk aktivitet er et håb for handlingsplanen blandt flere eksperter. Det fortæller socialpædagog Christina Blomqvist, der er leder af demenstilbuddet ”Aktivt Fællesskab” i Randers. Hun har arbejdet med demente i 10 år.

”Vi kan se, at brugerne får det bedre af at være fysisk aktive. Det forbedrer simpelthen deres livskvalitet. Vi har en bruger, der siger, at det er bedre end medicin.”

”Det sociale aspekt er meget vigtigt. De kan mødes med ligestillede, snakke om hverdagen og om de udfordringer, de møder i forbindelse med deres sygdom,” siger hun.

80.000 danskere lever allerede med demens, og antallet stiger årligt. Hvis udviklingen fortsætter, vil der om godt 20 år være 150.000 demente danskere, hvilket har fået eksperterne til at søge efter løsninger.

Idéen om mere fysisk træning for de demente stammer fra et forskningsprojekt udarbejdet af Nationalt Videnscenter for Demens (NVD) i 2015. Resultatet viser, at symptomerne på Alzheimers mindskes, hvis patienten holder sig i form.

Også Gunhild Waldemar, overlæge og leder af NVD, håber, at der i fremtiden kan komme mere fokus på aktiviteter for de syge. Og at det skal være på den dementes præmisser.

”Det er vigtigt, at der er tilbud om aktiviteter, som de demente har mulighed for at deltage i. Det gør, at demente føler sig velkomne i samfundet.”

”De kan selvfølgelig ikke overskue eksempelvis at træne alene i et fitnesscenter. Derfor er det vigtigt, at der også er nogen til at hjælpe dem,” siger hun.

Ifølge Gunhild Waldemar vil de rigtige tilbud til demenspatienterne ikke bare gavne den enkelte, men også deres pårørende.

”Det kan være vigtigt for de pårørende, at der er mulighed for aflastning. De er nemlig tit låst i hjemmet, fordi de ikke tør lade den demente være alene,” forklarer hun.

Spørger man sundhedsminister Sophie Løhde (V), er hun klar til at lytte til demenskendernes appeller, når hun skal deltage i mandagens konference.

”Det er helt afgørende for mig, at en kommende plan består af konkrete indsatser. Derfor skal konferencen også handle om, hvordan vi får tænkt fysisk træning ind i behandlingen. Samtidig skal vi undersøge, hvad vi som samfund kan gøre for de pårørende,” siger hun.

Hvordan løsningerne helt konkret skal se ud, vil ministeren dog ikke fastslå endnu.

”Vi skal først lytte til de demente, de pårørende og fagfolkene.”

”Hvis jeg havde alle resultater på forhånd, var der ingen grund til at lave hele processen med en handlingsplan. Vi vil ikke lave en handlingsplan, der udspringer fra Christiansborg, men derimod en, der bygger på, hvad de involverede mener,” siger Sophie Løhde.

Andre læser lige nu