Ny radikal MeToo-sag slider på Sofie Carsten Nielsens troværdighed

Den helt store styrkeprøve for hende bliver næste folketingsvalg. Det kan hun kun håbe på, at der er længe til, siger kommentator

”Den hype, der har været omkring De Radikale i storbyerne, har lidt et knæk som følge af de her sager. Den helt store styrkeprøve for hende bliver selvfølgelige det næste folketingsvalg. Det kan hun kun håbe på, at der er længe til,” siger Hans Engell om partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen.
”Den hype, der har været omkring De Radikale i storbyerne, har lidt et knæk som følge af de her sager. Den helt store styrkeprøve for hende bliver selvfølgelige det næste folketingsvalg. Det kan hun kun håbe på, at der er længe til,” siger Hans Engell om partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

De Radikale farede bombastisk frem, da MeToo-bølgen i efteråret ramte dansk politik, og partiet lod hurtigt vide, at de ønskede ”et opgør med den rådne kultur på Christiansborg”.

Siden viste det sig, at råddenskaben i høj grad også fandtes i partiets egne rækker. Morten Østergaard måtte træde tilbage som politisk leder efter et uskønt forløb, hvor hans efterfølger, nuværende politisk leder Sofie Carsten Nielsen, blandt andet blev beskyldt for at have holdt hånden over sin forgængers krænkelser.

I fredag fortalte en anonym tidligere radikal ungdomspolitiker så til DR om både endnu en krænkelse og Sofie Carstens Nielsens angivelige forsøg på at lægge låg på hændelsen.

Sagen er blot den seneste i en række af uheldige MeToo-sager i partiet. For mindre end to uger siden lød en af konklusionerne i en Kvinfo-rapport om seksuelle krænkelser, som De Radikale bestilte i efteråret, at partiets håndtering af sagerne har været ”uhensigtsmæssig”. Samtidig kom det frem, at 22 procent af de 413 adspurgte havde oplevet mindst én hændelse, som i rapporten er kategoriseret som seksuel chikane.

At der bliver ved med at pible sager frem hos De Radikale, understreger ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, at det endnu ikke er lykkedes partiet og Sofie Carsten Nielsen at vikle sig ud af det MeToo-morads, som partiet i efteråret havnede i.

”Det er en alvorlig kritik, der også i denne omgang bliver rettet mod Sofie Carsten Nielsen. En kritik, som falder oven i, at hun i oktober blev beskyldt for at lyve for folketingsgruppen og fortie den viden, hun havde om Morten Østergaards krænkelser. Det er klart, at den nye sag her forlænger den krise, som partiet er i,” siger Hans Engell.

Den anonyme kvinde fortalte i går til DR, at hun til en fest i 2014 blev udsat for en seksuel krænkelse af et ”ældre” og ”etableret” medlem af det radikale bagland. Manden placerede en hånd højt oppe på den dengang 18-årige kvindes inderlår.

Da kvinden i 2019 gjorde opmærksom på episoden internt i partiet, modtog hun et opkald fra Sofie Carsten Nielsen. Kvinden har ifølge DR over for det daværende radikale folketingsmedlem Ida Auken beskrevet opkaldet som ”sindssygt ubehageligt” og overfor partiets landsformand beskrevet, at opringningen fra Sofie Carsten Nielsen ikke havde hendes ”velfærd” for øje, men i stedet skulle ”sørge for, at der blev lagt låg på” sagen.

Da Sofie Carsten Nielsen blev forfremmet til partileder i oktober sidste år, sagde hun ellers til pressen, at hun ”ikke kender til”, at der skulle være flere MeToo-sager på vej i hverken den radikale folketingsgruppe eller i Radikal Ungdom.

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein slider sagerne efterhånden på Sofie Carsten Nielsens troværdighed.

”Der begynder at tegne sig et mønster af, at hun har været rigtig dårlig til at tage sagerne up front, også selvom hun har sagt noget andet udadtil. Det er frem for alt dobbeltmoralen, der er farlig for hende,” siger han.

Erik Holstein peger på, at trækket med at hive ”partiet op af hængedyndet efter Morten Østergaards krænkelsessager” er blevet endnu længere med den seneste sag. Han forventer dog ikke, at sagen får umiddelbare konsekvenser for hendes hverv som leder af folketingsgruppen.

”Et parti som De Radikale, der sidder på den høje hest på en række dagsordener og ikke mindst med hensyn til sexisme, er ekstremt sårbart over for sager som den her, og der er nok flere, der internt vil sætte spørgsmålstegn ved, om Sofie Carsten Nielsen er den rette til at rydde op. Men på kort sigt truer det hende næppe som formand,” siger han.

Heller ikke Hans Engell tror, at Sofie Carsten Nielsens lederskab er truet her og nu, men han påpeger, at det radikale MeToo-rod kan aflæses i sløje meningsmålinger og også kan komme til at koste partiet til kommunalvalget senere på året.

”Den hype, der har været omkring De Radikale i storbyerne, har lidt et knæk som følge af de her sager. Den helt store styrkeprøve for hende bliver selvfølgelige det næste folketingsvalg. Det kan hun kun håbe på, at der er længe til,” siger Hans Engell.

Kristeligt Dagblad har uden held forsøgt at få en kommentar fra partileder Sofie Carsten Nielsen, men til DR skriver hun via sin pressechef:

”Jeg kan kun beklage, at hun – kvinden – har haft den opfattelse. Vi kan desværre konstatere – også med baggrund i Kvinfos rapport – at for mange har en oplevelse af, at deres sag ikke er håndteret ordentligt. Derfor har vi nu en samværspolitik, der beskriver regler for, hvordan vi er sammen og konsekvenser og procedurer, hvis reglerne brydes. Vi har også oprettet en uafhængig kontaktinstans, som kan håndtere både gamle og nye sager uafhængigt og kompetent.”