Prøv avisen

Rapport: Børn trives bedst i kernefamilier

Tegning: Rasmus Juul

Skilsmissebørn pjækker mere og er mere udsatte end børn i kernefamilier

Børn og unge, der ikke lever i en kernefamilie, har en større risiko for at være udsatte. Det konkluderer SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i en rapport.

Centeret har undersøgt, hvordan danske børn og unge trives, og her er det tydeligt, at børn, hvis far og mor lever sammen, har en mindre risiko for at komme ud i problemer end skilsmissebørn.

For eksempel pjækker børn og unge fra brudte hjem mere og tidligere end børn fra kernefamilier.

Forskerne bag undersøgelsen peger på, at tendensen kan skyldes, at mange skilsmisseramte børn fortsætter i en eneforsøgerfamilie, der ofte har færre ressourcer, både når det gælder penge og tid hos forældrene.

Men selvom fraskilte forældre gifter sig igen og skaber en ny familie, ændrer det ikke på, hvor udsatte skilsmissebørn er i forhold til børn fra kernefamilier.

"Vi ved fra anden forskning, at det er svært for stedforældre at komme ind som en ny forældrefigur, og det er sværere, jo større børnene er," siger programleder Mai Heide Ottosen.

Hun peger desuden på, at skilsmisseforældre ikke nødvendigvis er enige om opdragelse og regler.

"Der kan opstå nogle tomrum, som familierne ikke får udfyldt, så de unge bliver mere påvirkelige for andre normer og regler, ikke mindst dem, der gælder i netværket blandt vennerne."

Rapporten konkluderer dog generelt, at langt de fleste børn i Danmark trives. 15 procent af alle danske børn og unge er udsatte.
/ritzau/