Ny strategi skal forhindre jalousidrab

En ny handlingsplan skal dæmme op for antallet af jalousidrab. Politiet skal samarbejde med de sociale myndigheder

Politiet går nu til angreb på en af de største dræbere i danske kriminalitetsstatistikker, jalousidrab.

Jalousi er motivet bag omkring 15 procent af alle drab i Danmark, og det skal der dæmmes op for, mener Politiets Nationale Forebyggelsescenter, som i går offentliggjorde en ny strategi.

Planen er, at politikredsene hver især skal sammensætte en særlig enhed, som skal forebygge vold, voldtægt, drab og trusler i parforhold eller mellem tidligere samlevere.

Med til planen hører en stribe retningslinjer, som skal følges af politiet. Det skal sørge for ensartethed landet over, fortæller Rigspolitiets kommunikationsrådgiver Niels Otto Fisker.

Det vil også sige, at kvinder, eller hvem det nu måtte være, som er i risikozonen for de her jalousiforbrydelser, vil være sikre på at blive taget alvorligt landet over, siger han.

Desuden ændres reglerne, så politiet ikke behøver en anmeldelse for at efterforske en sag om for eksempel vold i et parforhold. Det er en fordel, fordi en del af ofrene for sådanne forbrydelser er bange for at anmelde deres kæreste eller ekskæreste.

Et andet vigtigt led i strategien er, at både de sociale myndigheder og sundhedsvæsnet skal inddrages i forebyggelsen af forbrydelser. Der skal nedsættes lokale fora, hvor de forskellige myndigheder kan diskutere konkrete og generelle problemstillinger. Men idéen er også, at politiet via de sociale myndigheder kan få nys om det, hvis der er problemer og optræk til ballade i et parforhold.

Rigspolitiet slog allerede i januar fast, at indsatsen mod jalousidrab har topprioritet. Meldingen kom kort efter, at en 25-årig mand havde skudt og dræbt sin ekskæreste. Drabet skete få timer efter, at han var løsladt fra fængsel.

Dengang lovede politiet en handlingsplan i februar, men den blev forsinket, fordi Socialrådgiverforeningen tøvede med at gå ind i forebyggelsesarbejdet. Socialrådgiverne var bange for, at en aftale om at samarbejde med politiet kunne betyde, at de brød deres tavshedspligt.

Ifølge retsplejeloven må sociale myndigheder gerne give politiet følsomme oplysninger om enkelte personer, hvis de har mistanke om, at disse personer vil begå en forbrydelse.

/ritzau/