Ny strid om hjemløse

For andet år i træk dukker østeuropæiske hjemløse frem på gaden i hovedstaden. Velfærdsministeren sender problemet videre

Omkring 200 østeuropæere lever som hjemløse i København. -
Omkring 200 østeuropæere lever som hjemløse i København. -. Foto: Arkiv/Leif Tuxen.

Den er helt gal. Det mener socialborgmesteren i Københavns Kommune, Mikkel Warming (EL).

Anslået 200 østeuropæere lever på gaden i hovedstaden, og de må hverken få mad eller husly af offentligt støttede herberger. Problemet har eksisteret i et års tid, og nu da vinteren igen har gjort livet ekstra hårdt for de hjemløse, retter den københavnske borgmester et nyt angreb mod velfærdsminister Karen Jespersen (V), som han mener lukker øjnene for problemet.

Jespersens lovgivning er klokkeklar og helt absurd. Jeg har gjort opmærksom på problemet flere gange, men hun nægter at lytte, og det er altså arrogant, siger Mikkel Warming, socialborgmester i Københavns Kommune.

Utilfredsheden skyldes, at østeuropæere endnu en gang fryser i Københavns gader, da EU-borgere ifølge den danske udlændingelov skal kunne forsørge sig selv og dermed holde sig fra offentligt støttede herberger.

Karen Jespersen har oplyst, at kommunen med den såkaldte aktivlov i hånden kan hjælpe østeuropæere hjem til deres oprindelsesland i stedet for at lade dem leve på gaden i Danmark. Men ifølge nye tal fra Socialforvaltningen i København er det blot lykkedes kommunen at hjælpe 15 ud af anslået 200 hjemløse østeuropæere tilbage til hjemlandet ved brug af loven i 2008. Et stort antal østeuropæere har sagt nej tak til håndsrækningen. Det viser ifølge Mikkel Warming, at aktivloven ikke har den nødvendige effekt, og at velfærdsministeren dermed må reagere.

Man kan ikke bruge aktivloven til at afskaffe problemet med de hjemløse østeuropæere. Hun ved forhåbentligt godt, at man ikke bare kan stille sig op og uddele enkeltbilletter til Polen. Østeuropæerne skal have overskuddet og lysten til at vende hjem, for som kommune kan vi ikke tvinge folk hjem, siger han og fortæller, at han flere gange har foreslået ministeren, at kommunen får tilladelse til at opføre et transitherberg, hvor østeuropæerne gøres parate til at tage hjem.

Her skal vi have mulighed for at give folk et sted at sove, et bad, mad, antabus, sårbehandling eller hvad de nu har brug for. Her skal vi gøre dem motiverede til at vende hjem, siger han.

Da hverken kommunen eller staten hjælper de hjemløse østeuropæere i Danmark har en række private organisationer for andet år i træk slået dørene op til et nødherberg i vintermånederne. En af personerne bag, Torben Larsen, formand for Oasen, ønsker også, at ministeren tager fat om problemet.

Når kun 15 personer ud af måske samlet set 200 har taget imod tilbuddet, så viser det med al tydelighed, at der skal noget andet til, og derfor skal vores nødherberg også ses som et kraftigt signal til velfærdsministeren om at finde en holdbar løsning, siger han.

Velfærdsminister Karen Jespersen ønsker ikke at kommentere kritikken, da hun mener, at den er forkert adresseret. Hun henviser til, at udlændingeloven hører under Integrationsministeriet, aktivloven hører under Beskæftigelsesministeriet, og Justitsministeren har det øverste ansvar for Rigspolitiet og dermed en eventuel udvisning af de østeuropæere, som opholder sig ulovligt i landet.

hall@kristeligt-dagblad.dk