Ny undersøgelse: Bi- og homoseksuelle har oftere haft en belastet barndom

Der er en tydelig sammenhæng mellem det at have en svær barndom og have en minoritetsseksualitet, viser stor befolkningsundersøgelse. Det kan være svært at være barn og bryde normerne, påpeger flere

Det er vigtigt at børn bliver undervist i at rumme forskelligheder og i at turde være dem, de er, lyder en af reaktionerne på undersøgelsens resultat. Arkivfoto.
Det er vigtigt at børn bliver undervist i at rumme forskelligheder og i at turde være dem, de er, lyder en af reaktionerne på undersøgelsens resultat. Arkivfoto. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Hvis du er biseksuel eller homoseksuel er det mere sandsynligt, at du har haft en svær barndom, end hvis du ikke er. 

Det viser nye resultater fra befolkningsundersøgelsen Projekt Sexus, der er foretaget af Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.

“Undersøgelsen understreger, at man altid skal være opmærksom på, om børn, der er vokset op med belastninger i barndommen, udvikler psykisk mistrivsel, men at man i særdeleshed skal have følehornene ude, hvis man samtidig er bekendt med, at barnet har en spirende homo- eller biseksualitet,” fortæller overlæge Morten Frisch, der er leder af Projekt Sexus og medforfatter til den nye undersøgelse.

Han kalder forskellen i resultaterne blandt de homo- og biseksuelle og heteroseksuelle for “markant”.

“Men hvis man eksempelvis ser på undergruppen af biseksuelle, der har været udsat for adskillige barndomsbelastninger, så har de 15 til 30 gange oftere udført selvskade eller haft selvmordstanker end heteroseksuelle, der ikke har været udsat for barndomsbelastninger,” fortæller han.

Belastningerne dækker over alt fra mobning, forældres skilsmisse og seksuelle overgreb til forældres død og meget mere. Det er respondenterne selv, der vurderer, hvorvidt de har haft en belastet barndom.

Det overrasker ikke Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, at der er en sammenhæng mellem at have haft en svær barndom og have en minoritetsseksualitet. 

“Jeg kan have en formodning om, at børn, der udviser normoverskridende opførsel, i langt højere grad bliver tilrettet, reageret på og rettet ind. Vi ved fra al mulig anden forskning, at minoritetsstress er en faktor i forhold til det at bryde med normerne for køn og seksualitet. At man vokser op som en, der bryder med normer, gør en mere udsat over for vold, diskrimination og mobning. Så jeg tror, det handler om, at man bryder med nogle normer, og at reaktionerne fra omverdenen gør det sværere for én at være den, man er,” fortæller Susanne Branner Jespersen.

Undersøgelsen viser ikke, hvad sammenhængen skyldes, fortæller Morten Frisch. 

“I undersøgelsen holder vi fokus på, at der er en sammenhæng mellem det at være vokset op med barndomsbelastninger, det at opleve psykiske problemer og så det at være homo- eller biseksuel,” siger han.

Peger på større inklusion

Jeppe Hald, der er projektleder i Sex og Samfund, som blandt andet udformer undervisningsmateriale til seksualundervisningen i folkeskolen, kalder resultaterne for “stærke data om noget, vi godt allerede ved”. Han er ligesom Susanne Branner Jespersen ikke i tvivl om, at sammenhængen mellem antallet af barndomsbelastninger og seksualitet skyldes, at det kan være svært at være et barn, der bryder med normerne.

Han fortæller, at resultaterne understreger vigtigheden af, at Sex og Samfund skaber mere inklusion i sit undervisningsmateriale, så børn også bliver undervist i at rumme forskelligheder og i at turde være dem, de er.

“Undersøgelsen understreger, at vi har et stort behov for, at vi skal have en god og sober seksualundervisning i skolerne,” mener han. 

Susanne Branner Jespersen er enig med Jeppe Hald i, at skoler og institutioner skal være bedre til at skabe tryggere rum for børn og unge, der bryder med normerne. Men hun mener også, at resultaterne giver anledning til en større samfundsmæssig diskussion. 

“Vi skal være mere opmærksomme på, hvad meget rigide normer gør for de børn, der vokser op og bryder med dem,” siger hun. 

Peter Edelberg, der er historiker ved Saxo-instituttet ved Københavns Universitet og forsker i lgbt+-historie, fortæller, at det historisk set har været sværere at være homoseksuel eller biseksuel, end det er i dag. Han fortæller også, at man tidligere har forklaret bi- og homoseksualitet med netop at have en svær barndom. Men den diskussion kalder han forældet.

“I dag i Danmark er vi generelt meget tolerante og meget inklusive. Homoseksuelle og biseksuelle har mange rettigheder, og der er en generel forståelse af, at man ikke skal diskriminere, men at man skal favne bredt. Men det ændrer jo ikke på, at man som barn vokser op i en verden, hvor heteroseksualitet er den uproblematiserede norm,” siger han.