Nye afsløringer fra Herlufsholm. Lærere spillede rolle i ødelæggende kultur

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Enkelte lærere på Herlufsholm kostskole har været med til at skabe et utrygt miljø for eleverne. Det konkluderer en ny trivselsundersøge ifølge TV2.
Enkelte lærere på Herlufsholm kostskole har været med til at skabe et utrygt miljø for eleverne. Det konkluderer en ny trivselsundersøge ifølge TV2. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Kære læser

Godmorgen og velkommen til torsdagens Morgensamling. I dag kommer vi vidt omkring både geografisk, i tiden og i aldersgrupper - for de unge kan eksempelvis lære meget af de ældre i en brydningstid som denne, mener pave Frans. Mere om det senere.

For først skal vi en tur til Rusland, hvor mange jøder tager turen væk. De flygter simpelthen i store stimer. Mere end hver ottende jøde i Rusland er flygtet siden invasionen af Ukraine. Over 20.500 af Ruslands godt 165.000 jøder er emigreret til Israel siden invasionen af Ukraine i slutningen af februar, og flere er på vej. Det meddeler The Jewish Agency for Israel, der hjælper jøder over hele verden med at flytte til Israel, ifølge Kristeligt Dagblad.

Organisationen forklarer, at de russiske jøder har benyttet den israelske lov om tilbagevenden, der giver enhver, der kan bevise, at de har mindst én jødisk bedsteforælder, ret til statsborgerskab.

Udover de 20.500 jøder, der har valgt at emigrere til Israel, vurderer organisationen, at flere tusinde er flygtet til andre lande. En lille gruppe er også kommet til Danmark. Flugten fra Rusland kan ifølge ruslandkender forklares med et tiltagende totalitært regime og fremkomsten af nationalistiske grupper, som vækker fortidens traumer.

Tobaksgigant lobbyede gennem ungdomspolitikere

Hvor langt må tobaksfirmaer gå i deres arbejde for at sælge cigaretter? Tobaksgiganten British American Tobacco har i hvert fald haft held med at mobilisere flere ungdomspolitikere, som gik med til at lægge navn til et debatindlæg bragt i Berlingske imod aldersgrænse for cigaretter. Nu har Jyllands-Posten fået adgang til et udkast til indlægget, der blev sendt fra en ansat i det danske lobbybureau Grace. Bureauet er hyret af British American Tobacco til at lave lobbyarbejde.

Debatindlægget kom i kølvandet på regeringens forslag om at gradvist at flytte aldersgrænsen for køb af tobaks- og nikotinprodukter fra 18 til 25 år. Hvorfor regeringens "røgslør" om et rygeforbud, som ikke har et politisk flertal bag sig, var uholdbart, kan man læse i denne leder fra foråret i Kristeligt Dagblad.

Kritik: Ingen nedre grænse for juridisk kønsskifte gør skade

Der er derimod mere opbakning til regeringens planer om at sløjfe den nedre grænse for juridisk kønsskifte - i hvert fald fra støttepartierne. Til gengæld kommer der hård kritik fra andre sider, heriblandt Det Etiske Råd.
Regeringen lægger med en ny lgbt-handlingsplan op til helt at fjerne den nedre grænse for, hvornår man kan skifte juridisk køn – altså skifte det sidste ciffer i cpr-nummeret. Lovforslaget bliver fremsat til oktober, medmindre et folketingsvalg kommer i vejen.

Et flertal i Det Etiske Råd mener, at grænsen bør sænkes til 10-12 år. Dermed lægger regeringen op til at gå meget længere end rådets anbefaling, og det får kritik af rådets formand. Nyheds- og debatredaktør Johannes Henriksen kalder desuden forslaget et skråplan i denne leder.

Flere afsløringer fra Herlufsholm

Det er ikke kun tobaksglade ungdomspolitikere og regeringen, som er under lup. Det er den sjællandske kostskole Herlufsholm også. Skolen har været på dagsordenen på grund af historier om en ødelæggende kultur med mobning, vold og seksuelle krænkelser. Nu viser det sig, at enkelte lærere på skolen har været med til at skabe det utrygge miljø for eleverne. Det konkluderer en ny trivselsundersøgelse, som TV 2 har fået delvist aktindsigt i.

Paven: De ældre kan forene alle generationer

Hvor går man så hen som ung, hvis de voksne ikke dur? Engang var det de ældste og de vise med mest livserfaring, man gik til. Det burde man gøre igen, lyder budskabet nu fra Vatikanet. Her kom pave Frans med en opfordring i sin ugentlige tale, hvor han talte om et presserende behov for, at unge og gamle mødes, så ældre mennesker kan dele deres tro og visdom om verden. Det skriver mediet Cruxnow.com.

"De ældres vidne er troværdige for børn. Unge mennesker og voksne er ikke i stand til at aflægge vidnesbyrd på en så autentisk, øm og gribende måde, som ældre mennesker kan," sagde paven blandt andet.

Inskription i ruin kan være bevis på Peters fødested

En af dem, der blev lyttet til for meget længe siden, var apostlen Peter. Han var fisker, indtil han mødte Jesus og blev hans vigtigste talerør for kristendommen. Han blev ifølge Det Nye Testamente født i byen Betsaida ved Genesaret-søen. Stedet har været udgangspunkt for arkæologiske udgravninger de seneste år, og nu er der fundet et bevis for, at det faktisk var hans fødeby, og at der blev bygget en kirke, som menes at være dedikeret til den kristne kirkes første leder. Det skriver Artnet.com.

"Denne opdagelse er vores stærkeste indikator på, at Peter havde en særlig tilknytning til stedet, som sandsynligvis var dedikeret til ham," siger den akademiske leder af udgravningen i en erklæring ifølge AP News.

Nordmænd samler ind til et minde om aflivet hvalros

Tilbage på disse breddegrader i nutiden vil man også lave et mindested for en kendis. Denne gang en hvalros, som er blevet berømt i Norge og nu fortjener et mindested. Som Morgensamling tidligere har fortalt, har hvalrossen Freya de seneste måneder slået sig ned ved havnen i Oslo, hvor den lagde sig på både og moler og tiltrak meget opmærksomhed - i sådan en grad at folk forstyrrede den. Derfor frygtede myndigheder, at det kunne ende i en farlig situation, og de måtte til sidst aflive dyret i sidste uge.

Men nordmændene har ikke sådan tænkt sig at glemme Freya, som er opkaldt efter kærlighedsgudinden i den nordiske mytologi. Ind til videre er der indsamlet 200.000 norske kroner til en statue af hvalrossen.

"Statuen skal minde os om, hvor egoistiske vi mennesker er, som skyder fredelige dyr, fordi vi ikke vil have dem i vores nærhed," siger Erik Holm, der står bag indsamlingen, til NRK.

Hvalrossen Freya, der nu er aflivet, under en lur i havnen i Oslo.
Hvalrossen Freya, der nu er aflivet, under en lur i havnen i Oslo. Foto: Foto: Tor Erik Schrder/AFP/Ritzau Scanpix

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.