Prøv avisen
Interview

Pernille Vermund: Større håb i Mette Frederiksen end i Venstre

”Meningsmålinger er relevante, når vi nærmer os et valg, og jeg synes, det er helt naturligt, at vi som et nyt parti i Folketinget ikke lægger ud med at præstere helt vildt meget højere, end det vi gjorde ved valget. Men jeg ville være bekymret, hvis der var gået fire år, og vi så lå der, hvor vi ligger nu. Lad mig sige det sådan,” siger partiformand Pernille Vermund. – Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Nye Borgerlige vil samarbejde med regeringen om udlændingepolitikken, og her ser partileder Pernille Vermund større muligheder, end hun gør i Venstre

Folketingets næstmindste parti, Nye Borgerlige, holder i dag sit årsmøde i Vejle, hvor man vil juble over, at det lykkedes at komme i Folketinget ved valget i juni. Men hvor der måske også vil være en tanke eller to om, hvordan et borgerligt parti med fire mandater skal få nogen som helst indflydelse på en socialdemokratisk regering med et foreløbig solidt parlamentarisk fundament. En regering, der også ser ud til at have gode muligheder for at samarbejde med de store borgerlige partier, Venstre og Dansk Folkeparti, om det, der er Nye Borgerliges altoverskyggende mærkesag – en strammere udlændingepolitik.

Trods vigende menings-målinger ser formand Pernille Vermund lyst på sit partis fremtid og parlamentariske muligheder. Kristeligt Dagblad har talt med hende op til årsmødet.

”For os er det fuldstændig afgørende, at udlændinge-politikken bliver løst, og at den bliver løst fra bunden. I den nuværende situation ser vi et større håb i at få det gjort med Mette Frederiksen som statsminister, end vi gjorde med Venstre som regeringsparti. Al den stund at Mette Frederiksen trods alt har ytret sig om et nyt asylsystem, og at vi stadig venter på at høre, hvad Venstre og Jakob Ellemann-Jensen (som partiformand, red.) kommer til at stå for,” siger Pernille Vermund.

Er det ikke barokt, at I som et erklæret borgerligt parti føler jer bedre stillede med en socialdemokratisk end med en borgerlig regering?

”Altså, jeg siger ikke, at vi er bedre stillet med en socialdemokratisk regering, men så længe Venstre nærmest ikke har sagt, hvad de mener om noget, så er det rigtig svært at sige, hvad man kan samarbejde med Venstre om.”

”Min tale kommer også til at handle om, at jeg selvfølgelig håber, beder til og forventer, at Venstre som minimum står fast på den udlændingepolitik, de hidtil har været med til at føre, men det er jo ikke til at vide.”

Hidtil har udlændingepolitikken i store træk været aftalt mellem de tre største partier, Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Hvordan skal Nye Borgerlige få indflydelse på den politik i fremtiden?

”Man skal ikke undervurdere muligheden af, at når et parti som vores har en væsentlig stemme i debatten, så betyder det noget, især for Dansk Folkeparti, om vi vurderer, at det bare er endnu en lappeløsning, eller om vi synes, at dette her er en rigtig god aftale. Det samme vil det være for Venstre og Social- demokratiet.”

Hvordan ser du Nye Borgerliges rolle i Folketinget?

”Jeg ser Nye Borgerlige som et parti med en anderledes rolle. Vi er ikke en del af en masse forlig, der forpligter os til at mene en masse andet end det, vi reelt mener. Det er jo et ret befriende udgangspunkt.”

”Vi er i en situation, hvor man, når man er kommet i opposition, ikke holder sig tilbage for at kritisere andre for at gøre det samme, som man selv gjorde, da man havde magten. Det spil er blevet endnu tydeligere for mig, efter at vi er kommet på Christiansborg. Jeg er jo borgerlig, og havde vi været som de andre borgerlige, havde vi sluttet os til det her heppekor i Venstre og Dansk Folkeparti, som gør, hvad de kan for at drille regeringen på måder, hvor det ikke altid er reelt og substantielt. Vi kommer til at arbejde konstruktivt på de sager, vi tror på, og vi vil ikke løbe med i de heppekor.”

Hvis man gør det, får man også politisk ’snavs’ på fingrene. I er kommet til som et protestparti, i hvert fald på udlændingepolitikken. Hvordan vil du fastholde jeres vælgere, hvis din strategi lykkes, og I kommer til at give indrømmelser til de andre partier i et konstruktivt samarbejde?

”Min klare fornemmelse er, at dem, der har stemt på os, er borgerlige, men først og fremmest vil de gerne have løst udlændingeproblemet fra bunden. Så når vi stemmer for, at IS-krigere skal have frataget deres statsborgerskab, når vi vil holde Mette Frederiksen fast på, at der skal indføres et nyt asylsystem, når vi har forventninger til et nyt ydelsessystem, der kræver, at udlændinge skal arbejde 37 timer om ugen for at kunne modtage offentlige ydelser, er det jo noget, der ligger fuldstændig på linje med det, vi gik til valg på. Jeg tror, mange danskere er lidt trætte af, at man kritiserer sine politiske modstandere på trods af, at de siger det, man selv arbejder for.”

Dansk Folkeparti gik meget tilbage ved folketingsvalget, øjensynligt blandt andet fordi, Socialdemokratiet gik ind på mange af Dansk Folkepartis synspunkter i udlændinge- politikken. Er du ikke bekymret for, at Nye Borgerlige kan lide samme skæbne ved næste valg, og I kan endda ikke tåle at gå tilbage uden at ryge ud af Folketinget?

”Hvis Socialdemokratiet vitterligt vil indføre et nyt asylsystem, og vi bakker op om det, så er målet vigtigere for mig, end om vi får et mandat fra eller til.”

I 1970’erne og 1980’erne var der rigtig mange partier på venstrefløjen, som på grund af intern rivalisering ikke kunne komme over spærregrænsen og ikke kunne få indflydelse. Først da de lagde den rivalisering på hylden og dannede Enhedslisten, blev den yderste venstrefløj igen repræsenteret i Folketinget og har ad flere omgange fået reel politisk indflydelse. Er der egentlig ikke behov for, at der bliver dannet en borgerlig ’Enhedsliste” af de mange partier, som i dag findes på højrefløjen?

”Jeg ved ikke, hvem den skulle bestå af. Dansk Folkeparti har en relativt rød, økonomisk politik, og det har Venstre efterhånden også. I EU-politikken står de langt fra hinanden. Hvis det er os og Liberal Alliance, du tænker på, så står vi både i udlændinge- og EU-politikken et pænt stykke fra hinanden. Liberal Alliance sætter deres liberalistiske fane højere end forsvaret for Danmark.”

”For mig er det ikke væsentligt at være et stort parti, hvis man dermed skal give slip på sin politik. Jeg har svært ved at se, hvorfor man skulle kunne have flere partier på venstrefløjen end på den borgerlige side af midten. Det handler om, at de borgerlige partier desværre ikke har stemmer nok til et flertal.”

Handler det ikke om, at de borgerlige partier ikke kan samarbejde, mens det går ganske godt for partierne på den anden fløj?

”Nu er jeg jo ret ny, og jeg taler supergodt både med Søren Pape (Poulsen, konservativ partiformand, red.), med Alex Vanopslagh og har også et godt forhold til Peter Skaarup (fra Dansk Folkeparti, red.) i retsudvalget. Det er jo sådan set kun Venstre, vi venter på,” siger Pernille Vermund.