Prøv avisen

Nye fakta skal hjælpe debat om muslimer

Den danske debat om muslimer er blandt de hårdeste i Europa, men ofte tager diskussionerne udgangspunkt i holdninger frem for fakta, mener professor Jørgen S. Nielsen, som med den nye årbog håber at kunne være med til at kvalificere debatten. Her ses danske muslimer til eid-fest, som afslutter ramadan-måneden, forrige mandag på Rådhuspladsen i København. -- Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Debatten om muslimer og islam fylder meget på dagsordenen i stort set hele Europa, men muslimerne udgør kun en lille procentdel i EU

Burkaer, halal-kød og muslimske friskoler.

Emner som disse har indtaget debatten ikke alene i Danmark, men i hele Europa i kølvandet på indvandring og flygtningestrømme fra muslimske lande. Oftere tager diskussionerne dog udgangspunkt i holdninger end i fakta.

Det oplever i hvert fald en stribe islamforskere, som nu forsøger at kvalificere debatten med den første udgave af årbogen "Yearbook of Muslims in Europe" – altså en årligt tilbagevendende årbog om muslimer i Europa, som er udkommet på forlaget Brill.

Bogen samler en lang række oplysninger om, hvordan i alt 37 europæiske lande forholder sig til spørgsmål som burkaer, tørklæder, moskéer og islam i skolen. Samtidig giver den et statistisk overblik over, hvor mange muslimer der egentlig er i de forskellige lande. Det tal er, fremgår det, slet ikke så stort, som debatten ofte kunne give indtryk af.

– Et sted mellem 3–3,3 procent af hele EU's befolkning er muslimer. Det er alt det, hvad hele den ballade drejer sig om. Og det er altså inklusive de såkaldte kulturmuslimer. Hvis vi kun taler om praktiserende muslimer, så taler vi absolut maksimalt om 1–1,5 procent af hele EU's befolkning, oplyser Jørgen S. Nielsen, professor ved Center for Islamisk Tænkning på Københavns Universitet og chefredaktør på bogen, som netop er udkommet.

Også antallet af muslimer i Danmark kommer under kritisk lys.

– Vi hører konstant, at der er næsten 200.000 muslimer i Danmark. Det bliver næsten som en åbenbaring, som ingen sætter spørgsmålstegn ved. Heller ikke selvom tallet i virkeligheden er et skøn på baggrund af folks etniske tilhørsforhold: Hvis du er tyrker, så er du nok muslim, ligeså hvis du er pakistaner. Men det er jo ikke så simpelt. Og forskning i Danmark tyder faktisk på, at hvis vi er meget generøse, så er det muligvis – og kun muligvis – halvdelen af dem, som vi kalder muslimer, der faktisk er praktiserende muslimer, fortæller Jørgen S. Nielsen.

Sådanne oplysninger er ikke bare detaljer, men vigtige fakta at få frem – især i den danske debat om muslimer, mener Jørgen S. Nielsen.

– Den er en af de hårdeste i hele Europa. Det er den vitterligt. Og det er meget sjældent, at vi i den offentlige debat på nationalt plan ser en sag eller et emne blive debatteret på et rent faktuelt grundlag. Uanset hvad sagen er, så bliver den altid gjort til et symbol på noget større og mere konfrontatorisk. Det så vi for eksempel for nylig i forhold til Vibevej-moskéen, og vi så det også i burka-debatten. Det sker cirka hver fjerde eller sjette måned, at en ny sag dukker op, og hver gang begynder vi diskussionen fra bunden igen, påpeger professoren.

Her er det, at han og de øvrige forfattere håber, at årbogen kan gøre en forskel.

– Hver gang der kommer en debat eller et initiativ i forhold til muslimer op i Danmark, så kommer spørgsmålet næsten altid på et eller andet tidspunkt: Hvad gør man i andre lande? For eksempel da der for nogle år siden kørte en diskussion om muslimske begravelsespladser. Så skulle forskere og embedsmænd først til at indsamle oplysningerne. Men nu står det hele altså her i bogen. Håbet er i høj grad, at det kan være med til at kvalificere debatten, siger Jørgen S. Nielsen.

Årbogen er struktureret, så den for hvert af de 37 lande indeholder en beskrivelse af landets muslimske befolkning, af forholdet mellem islam og stat samt en gennemgang af, hvordan landet forholder sig til spørgsmål som moskéer, begravelsespladser og anerkendelse af muslimske højtider som helligdage.

Desuden gennemgås landets lovgivning i forhold til halal-kød og påklædning samt debatten i landet om muslimer. Årbogen indeholder desuden en række artikler, boganmeldelser og lister over litteratur om islam og muslimer i Europa.

agger@kristeligt-dagblad.dk