Prøv avisen

Nye idrætstilbud til socialt udsatte

I går underskrev Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) en partnerskabsaftale med Landsforeningen af VæreSteder og organisationen Ombold, der arrangerer gadefodbold for hjemløse. Arkivfoto. Foto: Nils Meilvang.

DGI og organisationer for socialt udsatte underskrev i går en idrætsaftale

Mulighederne for at deltage i foreningsidræt som socialt udsat bliver nu meget bedre. I går underskrev Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) nemlig en partnerskabsaftale med Landsforeningen af VæreSteder og organisationen Ombold, der arrangerer gadefodbold for hjemløse. Samarbejdet bliver støttet af Social-, Børne- og Integrationsministeriet, der over de næste tre år vil bidrage med i alt 14,5 millioner kroner i bestræbelserne på at gøre idræt for udsatte mere tilgængelig.

LÆS OGSÅ: Flere unge sover på gaden i København

Der er en grund til, at de socialt udsatte ikke er i de almindelige idrætsforeninger nu. For det første kan det være svært for foreningerne at rumme dem, og så vil mange af de udsatte have svært ved at føle sig tilpas sådan et sted, siger Martin S. Pedersen, sekretariatsleder i Ombold.

Han glæder sig over, at organisationen gennem det nye samarbejde får mulighed for at oprette ni gadefodboldforeninger i større byer.

Hos DGI har man i snart fem år arbejdet mod at få integreret samfundets svageste i organiseret idræt. Det begyndte, da organisationen åbnede afdelingen DGI Inklusion, hvor man blandt andet har forsøgt at gøre ministerier opmærksom på området. Det lykkedes muligvis sidste år. I hvert fald afsatte Socialministeriet 20 millioner kroner fra satspuljemidlerne til at skabe forbindelse mellem idrætstilbud for socialt udsatte og de almindelige idrætsforeninger. Udsatteidræt bliver nemlig i øjeblikket vurderet som en social aktivitet og ikke en anerkendt idræt. Det betyder, at området ikke hører under den såkaldte folkeoplysningslov, og dermed er adgangen til økonomisk støtte begrænset. Nu hentes midlerne i stedet fra socialområdet, og der er støtten for sporadisk, mener Christoffer Riis Svendsen, projektleder i DGI Inklusion:

Det er vores fælles mål, at få det anerkendt som idræt. Vi vil forsøge at skabe en struktur omkring det og få det understøttet som idræt, så det for eksempel kan høre ind under folkeoplysningsområdet, siger han.Sådan håber man også, det vil gå hos organisationen Landsforeningen af Være-Steder, hvor man siden 2006 har drevet idrætsorganisationen Dansk Væresteds Idræt. Sekretariatschef Cliff Kaltoft glæder sig over det nye samarbejde, hvor han blandt andet får mulighed for at oprette en ny organisation ved navn Dansk Udsatte Idræt, hvor DGI vil hjælpe med strategi og rekruttering af frivillige. Men han er stadig bekymret for fremtiden, hvis arbejdet ikke munder ud i, at idræt for udsatte bliver anerkendt.

Vi kan forsøge at se, om nogen synes, at vi hører til i den etablerede idræt. Hvis det ikke bliver tilfældet, slutter den gode historie jo om to-tre år. Vi håber, at det kan lykkes med denne aftale, men det bliver en meget stor udfordring, siger han.