Prøv avisen

Nye ministre er blevet mødt med en byge af blå spørgsmål

Det nye ministerhold foran Amalienborg Foto: Keld Navntoft

Rekord i antallet af spørgsmål til ministrene efter regeringsskiftet. Venstre er overraskende aggressiv, vurderer ekspert

Den nye opposition stiller markant flere af de såkaldte paragraf 20-spørgsmål til ministrene end den forrige. Der blev i både oktober, november og januar stillet flere paragraf 20-spørgsmål til ministrene end i nogen måned i den forrige regeringsperiode fra 2007 til 2011.

Spørgsmålene stilles mundtligt eller skriftligt til ministrene og skal besvares mundtligt i folketingssalen. I S-SF-R-regeringens første fire måneder er der blevet stillet ikke færre end 1915 paragraf 20-spørgsmål til ministrene.

LÆS OGSÅ: Bankpakke-debat blev en teknisk omgang

Langt de fleste har Venstre med 1165 spørgsmål stået for. På en andenplads ligger Dansk Folkeparti med 436 spørgsmål. Det viser en opgørelse fra dataanalyseinstituttet Buhl & Rasmussen. Til sammenligning blev der i de fire måneder efter forrige folketingsvalg i 2007 stillet 827 paragraf 20-spørgsmål.Professor Tim Knudsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet betegner det som en overraskende aggressiv fremfærd fra Venstre:

Når man dynger ministrene til med spørgsmål, får det let den virkning, at svarene kommer sent, og at svarene er sjuskede og ikke giver ordentlig information. Man udhuler kvaliteten af en i øvrigt fornuftig institution.

Der blev i 2008 vedtaget nye regler, der skulle begrænse antallet af paragraf 20-spørgsmål af bekymring over det voksende antal tidskrævende spørgsmål til ministrene. Socialdemokraternes gruppeformand, Mogens Jensen, betegner de mange spørgsmål som en beklagelig udvikling:

Det gør udviklingen yderligere problematisk, at der er indgået aftale i Folketingets Udvalg for Forretningsorden mellem partierne om, at man under EU-formandskabet begrænser i hvert fald mundtlige paragraf 20-spørgsmål og samrådsspørgsmål til de mest nødvendige. Så det virker mærkeligt, at ministrene pludselig får en kaskade af spørgsmål i de første fire måneder, ligesom der stadig indkaldes til mange samråd.

Mogens Jensen understreger dog, at Folketinget skal have mulighed for at stille relevante spørgsmål til regeringen.

Politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) mener ikke, at Venstre er blevet unødigt aggressivt. Hun peger på, at aftalen med regeringen ikke omfatter skriftlige spørgsmål, og at der er blevet stillet færre mundtlige spørgsmål, siden Danmark overtog EU-formandsskabet 1. januar:

Socialdemokraterne må finde ud af, hvad de vil beskylde os for. Vi har i løbet af de sidste to uger set læserbreve og udmeldinger om, at vi ligger i hængekøjen og ikke laver noget arbejde. I dag kan jeg forstå, at problemet er, at vi laver for meget.