Prøv avisen

Nye pædofili-regler skader mænds samvær med børn

Mænd, der arbejder med børn, mistænkeliggøres i stigende grad, advarer flere. Foto: Bettina Brinkmann/Maxppp/MAXPPP

Stadig flere daginstitutioner indfører retningslinjer for pædagogers omgang med børn. Men de er med til at skabe en frygtkultur, der går ud over børnene, mener forskere

Toiletdøren skal stå åben, når pædagoger skifter ble eller hjælper de små på toilettet. Pædagoger må ikke gå afsides med børn alene, og mandlige pædagoger skal afholde sig fra at sætte plaster på, hvis et barn får en rift på inderlåret. Retningslinjer som disse bliver stadig mere almindelige på danske daginstitutioner. I en rundspørge lavet af pædagogernes fagforbund, BUPL, i 2009 svarer 63 procent af i alt 8o adspurgte institutionsledere, at de har regler for pædagogernes omgang med børn. 20 procent har regler specifikt for mænd.

LÆS OGSÅ: "Der er en tid før og efter pædofili-frygten"

Reglerne skal forebygge overgreb og skåne de ansatte for falske anklager om pædofili, men den store fokus på overgreb er ikke bare ude af proportioner, den kan også udvikle sig til en regulær frygtkultur med konsekvenser for både børn og voksnes trivsel, siger flere eksperter.

– Der hersker en panikagtig stemning på området i øjeblikket, som har meget lidt med virkeligheden at gøre. Alle mænd, der har mulighed for at være alene med børn, bliver mistænkeliggjort, og det er ikke hensigtsmæssigt for nogen, siger professor i sociologi Henning Bech fra Københavns Universitet.

Ifølge BUPL er der de seneste 10 år rejst i alt 100 sager om overgreb mod børn. Kun to har ført til dom. Det får også forbundets formand, Henning Pedersen, til at advare mod stigende mistænkeliggørelse.

– Det er fint med fokus på problematikken, og vi er glade for retningslinjer, der kan skabe tryghed for både børn, forældre og pædagoger. Men reglerne kan også blive så rigide, at de ødelægger det naturlige samvær med konsekvenser for det pædagogiske arbejde. Samtidig mistænkeliggør det nogle ansatte alene på grund af deres køn.

Udover at indføre retningslinjer er der også stadig flere institutioner, der bygger om for at få bedre mulighed for at følge med i pædagogernes arbejde – blandt andet ved at lave store glaspartier ved toiletter og pusleborde.

På Aarhus Universitet er en gruppe forskere netop nu i gang med at undersøge konsekvenserne af denne voksende fokus på pædofili. Forsker ved Center for Humanistisk Samfundsforskning Else- Marie Buch Leander er bekymret:

– Der er ingen tvivl om, at det er afgørende vigtigt at forebygge overgreb på børn. Spørgsmålet er bare, om vi gør det bedst ved at indskrænke den mandlige pædagogs rolle. Faren er, at vi skaber en frygtkultur, der ikke bare er ude af proportioner, men også sætter noget så grundlæggende som tillid mellem mennesker over styr, siger Else-Marie Buch Leander og påpeger, at overgreb mod børn først og fremmest finder sted i hjemmet og begås af nærtstående familiemedlemmer.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk
henriksen@kristeligt-dagblad.dk