Nye regler fra nytår: Nu bliver overset pensionstype mere attraktiv

Det er ærgerligt, at der ikke er flere, som sparer deres pension op som en aldersopsparing, lyder det fra privatøkonom.

Pensionen skal række hele den resterende del af livet. Man skal derfor løbende holde øje med, om man sparer nok op, og hvor mange kroner man kan forvente at få udbetalt. (Arkivfoto).
Pensionen skal række hele den resterende del af livet. Man skal derfor løbende holde øje med, om man sparer nok op, og hvor mange kroner man kan forvente at få udbetalt. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det har stor betydning, hvordan man sammensætter sin pension, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at få udbetalt så meget som muligt, når man bliver pensioneret.

Faktisk kan der være flere hundrede tusinde kroner i forskel på, hvor meget man får udbetalt i den sidste del af sit liv.

En lidt overset pensionstype kaldet aldersopsparing bliver mere attraktiv med nye pensionsregler fra 1. januar 2023, fordi det bliver muligt at indbetale et højere beløb til den.

- Aldersopsparing er den nyeste dreng i klassen, som ofte bliver glemt, når man sammensætter sin pensionsopsparing, og det er ærgerligt, siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

- En af de helt store fordele ved aldersopsparing er, at den ikke giver modregning i folkepensionens tillægsbeløb.

Derfor kan man typisk få flere penge mellem hænderne som pensionist med en aldersopsparing, og det kan blive til mange penge i løbet af en lang pensionstilværelse.

- Langt størstedelen af danskerne, der ikke betaler topskat, har bedst gavn af at spare mest muligt op i en aldersopsparing, siger hun.

Man kan oprette en aldersopsparing gennem en bank eller et pensionsselskab.

En lønmodtager, der ikke betaler topskat, kan stå med cirka 200.000 kroner ekstra i hånden efter skat ved at tilvælge denne pensionstype.

Det viser en beregning, som pensionsselskabet PFA har lavet for Ritzau.

Hidtil har man kunnet indbetale 5500 kroner årligt til en aldersopsparing, men fra næste år bliver den beløbsgrænse hævet til 8800 kroner.

Det bliver også muligt at indbetale et højere beløb syv år før folkepensionsalderen på 56.900 kroner årligt. Som reglerne er nu, kan man indbetale 54.200 kroner fem år før folkepensionsalderen.

En anden fordel er, at hele aldersopsparingen kan udbetales som et engangsbeløb, hvis man får brug for en større sum penge som pensionist.

Men aldersopsparing er ikke den bedste løsning for alle.

- En mindre andel af danskerne, der betaler topskat, bør beholde ratepension og livrente. De vil efter gældende regler alligevel ikke kunne få folkepensionstillæg og bør derfor indbetale på de to pensionstyper, som giver fradrag i topskatten, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Det er en generel anbefaling, at man kontakter sit pensionsselskab for at gennemgå sin pensionsopsparing ved større ændringer i livet. Det kan være nyt job, lønforhøjelse, ægteskab og skilsmisse, eller hvis man flytter sammen med kæresten.

Nye pensionsregler giver typisk andre muligheder, og man bør derfor også undersøge, hvad de betyder for pensionsopsparingen.

/ritzau fokus/