Nyfødte udsættes for skadelige kemikalier

Phthalater er forbudt i kosmetik og legetøj, men kemikalierne findes stadig i det hospitalsudstyr, der bruges til nyfødte og for tidligt fødte

Selv om EU har forbudt kemikalier af typen phthalater i kosmetik og legetøj til små børn, så er der ingen restriktioner for anvendelse i hospitalsudstyr som slanger, handsker og poser. Mange nyfødte børn på landets hospitaler risikerer derfor at blive udsat for kemiske stoffer, som forskerne mistænker for at være hormonforstyrrende.

Især behandlingen af for tidligt fødte børn medfører kontakt med de kemiske blødgørere. En rapport fra den amerikanske patientorganisation Health Care Without Harm viser, at et barn, der bliver behandlet i respirator, kan få tilført 5-30 mg phthalater pr. kilo kropsvægt, hvilket svarer til de mængder, der giver tydelige skader på reproduktionsorganerne hos mus og rotter.

På Rigshospitalets neonatalafdeling erkender overlæge Gorm Greisen problemet med phthalater i hospitalsudstyret, men han mener ikke, at der i øjeblikket findes brugbare alternativer.

– Jeg ville ønske, at vi havde dokumenterede og sikre alternativer. Men det er desværre ikke så enkelt. Det er en meget langvarig proces, og nye produkter kan give os uforudsete problemer, som er værre, siger Gorm Greisen.

På samtlige hospitaler i HS-området og i 12 ud af landets 14 amter er man i dag fortrinsvis gået over til sonder uden phthalater til for tidligt fødte. Men stoffet anvendes stadig i en lang række andre hospitalsprodukter.

– Der er phthalater i blodposer og de slanger, man bruger intravenøst. Og det er et stort problem, siger Jørgen Jacobsen, der er pensioneret biokemiker fra Landbohøjskolen i København.

Han arbejder nu som frivillig i Det Økologiske Råd, hvor han er en af kræfterne bag en større undersøgelse af kemiske blødgørere i hospitalsprodukter til for tidligt fødte børn. De foreløbige resultater viser, at flere hospitaler har gode hensigter, men at ingen afdelinger har taget skridt til at blive helt phthalat-fri.

- Det er simpelthen nødvendigt at gøre noget ved det her. Et pres fra befolkningen vil bestemt kunne føre til, at man ændrer praksis. Det kunne vi jo se med legetøjet. Der var mange forældre, som blev meget forskrækkede over, at deres små børn sad og suttede på de ting, konstaterer Jørgen Jacobsen.

/ritzau/