Nyt initiativ: Minoritetsmiljøer skal ind i kampen for det gode ældreliv

De ældre indvandrere og deres pårørende skal inddrages i diskussionen om et godt ældreliv i Danmark, lyder det fra Fonden for Socialt Ansvar

De godt 32.000 ældre over 65 år med ikke-vestlig baggrund er en af de ældregrupper, der har det sværest økonomisk og socialt.
De godt 32.000 ældre over 65 år med ikke-vestlig baggrund er en af de ældregrupper, der har det sværest økonomisk og socialt. Foto: Amisha Nakhwa/Unsplash.

Stor ensomhed og skuffelse over, at de som ældre ikke bliver passet af deres børn på den måde, de havde forventet. Det er en af de gennemgående fortællinger i de 250 interviews med ældre med ikke-vestlig baggrund og 250 pårørende, som Fonden for Socialt Ansvar har udført.

Samtidig fortæller flere kommuner og foreninger til Kristeligt Dagblad, at det er svært at skabe kontakt til ældre indvandrere og flygtninge, der ifølge undersøgelser er mere fattige og ensomme end ældre med dansk baggrund.

Fonden for Socialt Ansvar, der blandt andet er kendt for Natteravnene og Bydelsmødrene, vil nu skabe Danmarks største netværk for ældre med etnisk minoritetsbaggrund og deres pårørende for på den måde at sikre de ældre en bedre alderdom.

”En af de store udfordringer er, at foreningslivet i Danmark mangler kontakt til de etniske minoriteter. Vi går i gang med at involvere ældre og deres pårørende i de etniske minoritetsmiljøer og har som mål at skabe Danmarks største netværk for ældre med minoritetsbaggrund og skabe bedre dialog med kommuner og andre offentlige institutioner som for eksempel Videnscenter for Demens," siger udviklingschef i Fonden for Socialt Ansvar Asim Latif.

Han har været med til at udvikle initiativet Baba, som arbejder på styrke mænd med ikke-vestlig baggrund til at blive gode fædre og i dag findes i 14 kommuner i Danmark.

Ifølge Asim Latif kan det nye initiativ blandt andet udmønte sig i ældregrupper, ligesom netværkene også kan arbejde med at forsøge at finde nye løsninger for plejekrævende ældre, der kun i meget få tilfælde kommer på plejehjem.

”Vi har i Fonden for Socialt Ansvar ikke færdige svar på udfordringerne, men vil rejse spørgsmålene i miljøerne og ved blandt andet borgermøder inddrage ældre og deres pårørende i at finde løsninger. Desuden vil vi forsøge at skabe bedre dialog med det offentlige system og de etablerede ældreorganisationer,” siger Asim Latif.

Initiativet er støttet med med 360.000 kroner fra Fonden Ensomme Gamles Værn.

Direktør og forskningsleder Christine Swane fra Fonden Ensomme Gamles Værn peger på, at de godt 32.000 ældre over 65 år med ikke-vestlig baggrund er en af de ældregrupper, der har det sværest økonomisk og socialt.

”Alligevel har der i ældreorganisationerne ikke været interesse for den gruppe, og foreninger og kommuner har ofte svært ved at komme i kontakt med de ældre. Min forventning er, at initiativet bliver en opvågning til en dybere forståelse af de ældres situation,” siger Christine Swane, som understreger, at ikke-vestlige indvandrere og flygtninge er en meget forskelligartet gruppe.

Vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen fortæller, at Ældre Sagen ikke registrerer medlemmer efter etnicitet, men hans fornemmelse er, at der blandt Ældre Sagens over 900.000 medlemmer er meget få med ikke-vestlig baggrund.

"Der er nogle kulturforskelle, som gør, at selvom dørene står åbne, og nogle afdelinger inviterer de ældre med etnisk minoritetsbaggrund, så myldrer de altså ikke ind. Derfor er det rigtig godt, hvis der kan bygges bro over den kløft. Det er nu, der kommer mange flere ældre med etnisk minoritetsbaggrund, og vi i civilsamfundet skal være med til at finde løsninger," siger Michael Teit Nielsen.

Desalegn Tufa er medlem af Det Nationale Integrationsråd og sidder i byrådet i Sønderborg Kommune for Socialdemokratiet. Han mener, at der har manglet initiativer for gruppen af ældre indvandrere som det, Fonden for Socialt Ansvar nu sætter i værk. Nogle står ifølge ham over for en svær alderdom, fordi de ikke har integreret sig i tilstrækkelig grad og forberedt sig på at blive gamle i Danmark, eftersom de havde en forventning om at vende tilbage til hjemlandet en dag.

"Men jeg er glad for at høre, at der nu er nogen, som vil hjælpe den her målgruppe, som måske ikke har netværket og ressourcerne til selv at organisere sig og få gjort noget ved de klare udfordringer, som der er," siger Desalegn Tufa.