Nyt studie: Computerspil er ikke så dårlige for os, som mange tror

En ny undersøgelse fra Oxford Universitet peger på, at computerspil kun er dårligt for det mentale helbred, hvis man ikke kan stoppe. Ifølge dansk professor skal vi passe på med at dæmonisere computerspil

Computerspil bliver ofte set som spild af tid, og som noget, der kan give de unge angst, depression, ensomhed og afhængighed. Men et nyt studie peger på, at det måske slet ikke er så farligt for vores mentale helbred at sætte os foran computeren eller ipad'en.
Computerspil bliver ofte set som spild af tid, og som noget, der kan give de unge angst, depression, ensomhed og afhængighed. Men et nyt studie peger på, at det måske slet ikke er så farligt for vores mentale helbred at sætte os foran computeren eller ipad'en. Foto: Alex Haney/Unsplash.

For mange børnefamilier bliver sommerferien brugt på udendørs spil og leg. Men en del børn og unge bruger også ferien på at sidde foran skærmen og spille.

Computerspil bliver ofte set som spild af tid, og som noget, der kan give de unge angst, depression, ensomhed og afhængighed. Men et nyt studie peger på, at det måske slet ikke er så farligt for vores mentale helbred at sætte os foran computeren eller ipad'en.

I undersøgelsen har forskere fra Oxford Universitet fulgt knap 40.000 personers spillevaner over seks uger. Ifølge studiet tyder intet på, at der er en sammenhæng mellem computerspil og dårlig mental sundhed.

"Hvis de spillede, fordi de elskede det, tydede dataene ikke på, at det påvirkede deres mentale sundhed. Det så ud til at give dem en stærk positiv følelse," siger en af forskerne bag det nye studie, professor Andrew K. Przybylski, til Oxford Universitets hjemmeside.

Dog giver det nye studie anledning til bekymring, når det kommer til en bestemt type af spillere. Andrew K. Przybylski fortæller, at der viste sig at være en tydelig forskel på, om man spiller computerspil, fordi man har lyst, eller om man gør det, fordi man føler, at man skal. Spillene ser ud til at have en negativ indvirkning på det mentale helbred, hvis man føler sig tvunget til at spille computerspil.

Der eksisterer en række myter og fordomme om, at computerspil er dårlige for os, og det kan være let at give spil skylden for alle vores problemer, men det er forsimplet, mener Espen Aarseth, som er professor i computerspil ved IT-Universitetet.

"Det er let at gøre spil til syndebukken, når vi kan se, at et menneske har et problem. Men folk spiller for at få det bedre, ligesom de læser bøger, lytter til musik og dyrker sport. Og så spiller de for at være sociale. Derfor er det vigtigt at afdramatisere betydningen af computerspil."

Dog mener professoren omvendt ikke, at man kan sige, at det er godt for os at spille computerspil.

"Vi skal være forsigtige med at dæmonisere spil, men vi skal også være forsigtige med at kalde dem et vidundermiddel. To personer kan spille samme spil og få noget helt forskelligt ud af det. Så spil skal nærmere ses som uskyldig underholdning, som måske ikke har den store effekt," siger Espen Aarseth.

Han mener, at spilafhængighed er et problematisk begreb. For hvis man spiller meget, kan det være fordi man finder en glæde i spillet, man ikke har andre steder.

"Spillet kan blive en flugtvej, hvor de kan glemme deres problemer. Men problemet er ikke selve spillet, men at noget i et menneskes liv ikke fungerer," siger Espen Aarseth.

Så hvis ens børn har brugt ferien på at spille computerspil, skal man ikke være bange for deres mentale helbred, mener professoren.

"Måske skal man i stedet være bange for, om der er andre oplevelser, de ikke får. Man kan godt bekymre sig over, om spillene stjæler tid fra andre aktiviteter. Så mådehold og variation er godt," siger Espen Aarseth.