Nyt studie: Helt små børn kan få senfølger efter corona

40 procent af 0- til 3-årige havde ifølge studie symptomer ud over otte uger, efter de var smittet med corona.

Det nye studie, som forskere fra Rigshospitalet står bag, har set nærmere på senfølger efter covid-19 hos børn og unge. (Genrefoto).
Det nye studie, som forskere fra Rigshospitalet står bag, har set nærmere på senfølger efter covid-19 hos børn og unge. (Genrefoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Det er ikke kun voksne, der kan få langvarige senfølger efter covid-19.

Også de mindste børn kan få symptomer, der varer ved, længe efter at virusinfektionen er overstået.

Et nyt studie viser, at 40 procent af de 0- til 3-årige børn, der fra januar 2020 til sommeren 2021 blev testet positive for corona, havde symptomer ud over otte uger.

Resultaterne blev sammenholdt med en kontrolgruppe, der ikke havde fået påvist virusset. Her havde 27 procent af de mindste børn, der ikke havde fået påvist covid-19, samme symptomer.

Det er en signifikant forskel, siger lederen af studiet, professor Selina Kikkenborg Berg, Rigshospitalet:

- Vi kender jo til senfølger blandt voksne og også blandt unge. Det overrasker os noget, at vi også ser så mange langvarige gener hos de helt små.

Der er tale om symptomer som mavesmerter, træthed, feber, mangel på appetit og hoste, der varede ud over de otte uger, som er Verdenssundhedsorganisationens (WHO) definition af senfølger.

Studiet omfatter 10.997 børn mellem 0 og 14 år, der var testet positive for covid-19, samt en kontrolgruppe på 33.016 børn, der ikke havde fået påvist virusset.

For alle aldersgrupper var der flere langvarige symptomer blandt de børn, som havde haft covid-19.

De mange symptomer - også blandt børn, der ikke havde påvist covid-19 - kan ifølge professoren have flere forklaringer. Eksempelvis at de har haft andre forbigående sygdomme:

- Det er bemærkelsesværdigt mange langvarige symptomer, både hos børn, der har haft corona og dem, der ikke har. Men man skal huske, at det er meget almindeligt, at børn fejler alt muligt. De får børnesygdomme, virusinfektioner, og det er normalt i alle aldersgrupper, siger hun.

Hos langt de fleste forsvinder symptomerne med tiden, understreger Selina Kikkenborg Berg.

- Vi har fulgt med gennem et år, og det vi kan sige, er, at symptomerne bliver færre og færre. Det vil sige, at de ser ud til at forsvinde over tid for langt de fleste af de her symptomer.

Studiet ændrer ifølge professoren ikke ved, at langt de fleste børn og unge slipper let gennem et forløb med covid-19.

- Langt de fleste børn kommer sig nemt efter infektion. Men der er stadig nogle børn, der bliver ramt langvarigt. Oftest bliver de ikke meget syge, men langvarigt syge. De børn mistrives, og dem skal der tages hånd om.

Studiet er foretaget, mens alfa- og delta-varianterne af covid-19 var de mest udbredte herhjemme.

- Nu har vi omikron-varianten, der ser ud til at give et mildere sygdomsbillede. Men fordi flere bliver smittet, forventes den samlede andel af børn med senfølger ikke at gå ned, siger Selina Kikkenborg Berg.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Lancet Child and Adolescent Health.

/ritzau/